Din: Bucovina, Judetul Botosani, Muzee
Daca ai facut cel putin o excursie cu clasa, atunci cand erai mic, imposibil sa nu fi ajuns pe la Bojdeuca lui Creanga sau pe la casa “luceafarului peziei romanesti”. Poet, prozator, jurnalist roman, Mihai Eminescu, pe numele sau adevarat Mihail Eminovici, este laudat de critica literara romana ca fiind cea mai importanta voce poetica a literaturii neamului romanesc.
Despre Casa Memoriala Mihai Eminescu
In anul in care Mihai Eminescu se naste, 1850, familia sa, compusa din tatal caminarul Eminovici Gheorge si mama acestuia, Raluca Eminovici, cumpara in satul Ipotesti pamanturile pe care ulterior se va construi casa copilariei lui Mihai Eminescu. Familia caminarului fiind una instarita la vremea aceea, a prevazut casa cu tot ceea ce era necesar: salonul in care familia isi petrecea cea mai mare parte a timpului, biroul caminarului Eminovici, dormitorul sotiei si a fetelor acestuia; Aici, locuieste poetul in intervalul de timp 1850-1878.
Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti este completata aproximativ in aceeasi perioada de o mica bisericuta. Raluca Eminovici o cumpara de la Murgulet, cu suma de 250 de galbeni; aceasta dateaza de prin secolul XIX. Mica bisericuta este de dimensiuni relativ mici, dar aici isi au locul numeroase obiecte valoroase care au apartinut familiei. In spatele bisericii, isi odihnesc somnul de veci parintii poetului, dar si doi dintre fratii lui (Iorgu si Nicu).
Anul mortii caminarului Emionvici, are sa fie si anul in care pare ca sfarsitul casei momoriale se apopie de sfarsitul acesteia, fiind lasata in paragina; din 1884, casa nu mai este locuita si acest aspect isi pune grav amprenta asupra ei. Fotografii care descriu casa cativa ani mai tarziu, in 1916, arata cum stalpii cerdacului se revarsam inafara, datorita unei alunecari de teren. 8 ani mai tarziu, casa are sa devina o ruina in adevartul sens al cuvantului; nici starea bisericutei si a mormintelor celor ce se odihneau aici nu este una mai buna, fiind complet uitate de mana si de ochiul omului. Proprietarii de mai tarziu a mosiei de la Ipotesti aleg sa o darame pana in temelii datorita situatiei precare in care aceasta se afla. Acest aspect a dus la revolte si manifestati dure din partea studentilor de origine romana, dar si din partea celor evrei care la vremea aceea studiau la Botosani.
Maria Papadopol, proprietara de drept a pamanturilor pe care inainte era ridicata casa, doneaza pamanturile ca urmare a manifestarilor din acea perioada. Un scurt paragraf in scrisoara adresata prefectului Botosaniului, puteti citi mai jos:
“Subsemnata Maria D. Papadopol, proprietara mosiei Ipotesti, declar prin aceasta sa consimt de buna voie a dona casa mea din Ipotesti, sau mai bine zis locul unde s-a aflat aceasta casa, cu conditiunea expresa de a se ridica pe acest loc o cladire identica cu materialul ce se afla azi pe aceste ruine si care cladire nu va putea avea alta destinatie decit a fi un muzeu national cu titlul «MihaiEminescu donat de Maria Papadopol nascuta Isacescu» care va putea avea si o sala de lectura; nici intr-un caz nu va putea servi ca local de scoala.” Scrisoarea a fost scrisa si trimisa de aceasta la data de 3 august 1924.
Ca urmare a acestei donatii, 10 ani mai tarziu casa este ridicata din temelii pe acelasi loc, fiind inaugurat abia in anul 1940 primul muzeu memorial dedicat lui Mihai Emiescu; casa insa nu era conform cu orginalul astfel incat a fost demolata si construita alta in anul 1979 – la baza noii constructii au stat documente originale. Acum, in casa se afla obiecte de mobilier, acestea fiind doar in proportie de 50% cele originale; restul mobilierului descrie perfect a doua jumate a deculului XIX.
In aceeasi curte in care astazi se afla Casa Memoriala Mihai Eminescu, se afla si Casa Papadopol, o casa micuta in stil rustic moldovenesc, casa care a apartinut doctorului Papadopol – ulimul proprietar al mosiei; asemeni doamnei Maria Papadopol, acesta a donat casa catre stat. In prezent, casa este Muzeu de etnografie al Centrului National de Studii de la Ipotesti, si expune pentru publicul interesat obiecte care provin din gospodariile taranilor de la acea vreme; tot aici, pictorul Horia Bernea isi picteaza tablourille care descriu perioada taberelor nationale de pictura de la Ipotesti
La distanta de cca 4 km de Memorialul Ipotesti se afla lacul de la padurea Baisa, lac care l-a inspirat pe poet in multe dintre poeziile lui.
Bine de stiut daca daca ajungi la Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti
Daca vrei sa vizitezi casa in care marele poet a copilarit, trebuie sa strabati tara pana in judetul Botosani. Aceasta este deschisa publicului catre vizitare zilnic, dupa cum urmeaza:
- de la ora 9.oo la17.00 in perioada:15 mai – 15 septembrie
- de la ora 8-16 in perioada: 16 septembrie – 14 mai