Din: Bucuresti, Muntenia, Muzee
Sub numele lui oficial Muzeul Satului Dimitrie Gusti, Muzeul Satului este o opera a celui ce i-a dat numele, datand din 1936.
Este bine cunoscut faptul ca viata rurala pe teritoriul Romaniei de astazi a avut o mare insemnatate de-a lungul timpului. Astfel, importanta majora a Muzeului Satului este cu atat mai vizibila, daca este sa privim in istoria teritoriului ce astazi reprezinta Romania. Din cele mai vechi timpuri, chiar de pe vremea romanilor, teritoriul romanesc s-a stiut a fi predominant rural, romanii schimband insa, usor situatia, construind orase in adevaratul sens al cuvantului. Situatia aceasta rurala s-a mentinut pana in a doua jumatate a secolului 20.
Chiar si asa, spiritul rural romanesc a ramas predominant in majoritatea locurilor, solidarizand cu specificurile locurilor. In aceste conditii, existenta unui Muzeul al Satului pe plaiurile romanesti este mai mult decat bine-venita.
Ceea ce este suprinzator este ca Muzeul Satului Dimitrie Gusti se afla in Bucuresti, in pofida specificului sau. Astfel, Muzeul Satului este una din principalele atractii ale capitalei Romaniei, cunoscuta fiind chiar si peste hotare.
Muzeul Satului se intinde pe o suprafata de aproximativ 70 hectare, insumand aproximativ 70 case originale din diferite zone ale tarii. Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca aceste case au fost dezmembrate bucatica cu bucatica, transportate in Bucuresti cu trenul si cu alte mijloace de transport, reasamblate in cadrul Muzeului Satului Dimitrie Gusti, lucru ce a presupus extrem de multa rabdare dar si migala. Toate acestea se datoreaza fondatorului sau, Dimitrie Gusti.
Situat pe malul Lacului Herastrau, Muzeul satului aduna anual o sumedenie de vizitatori, el fiind cunoscut, pe langa cele 70 de case specifice fiecarei regiuni rurale ale tarii si pentru pajistile verzi, peisajele desprinsa parca din locurile de unde au fost aduse casele. Atmosfera se aseamana mai mult cu cea a unui parc natural decat cu cea a unui muzeu, fiind reconstruite aproximativ toate elementele ce puteau aduce aminte de vremurile de demult si de atmosfera pitoreasca. In prezent, in cadrul Muzeului Satului Dimitrie Gusti, se organizeaza evenimente rasunatoare ce se pliaza perfect pe acest specific. Aceste evenimente au o frecventa mare si includ expozitii de obiecte artizanale, expozitii de fotografie si tot ce ar putea avea legatura cu prezervarea patrimoniului si reconstituirea unei lumi rurale parca uitate de cei din zilele noastre. Tot aici putem intalni colectii de ceramica de o importanta covarsitoare apartinand Horezu, Radauti, Baia Mare, Corund, Marginea, Oboga, Romana si Vladesti. Dintre aceste obiecte de ceramica remarcam: farfurii, strachini, ulcioare, cani, sfesnice, cahle si jucarii. Mentionez ca acestea se pot si comercializa avand preturi cuprinse intre 5 si 120 RON.
De asemenea, in acest muzeu iesit din tiparele normale ale muzeelor, se mai pot organiza si evenimente culturale internationale.
Ceea ce este cu adevarat uimitor in ceea ce priveste atmosfera recreata de Gusti in acest muzeu este prezenta unei prese de ulei, a unei mori de a apa, a unei mori de vant cat si ustensile traditionale si originale, folosite pe timpuri. De asemenea, este stiut faptul ca cea mai veche casa reasamblata in cadrul muzeului este construita in secolul 17, cea mai noua datand din secolul 19. Iata cat interes a putut fi acordat acestui muzeu! Nici nu este de mirare ca anual insumeaza un numar atat de mare de vizitatori.
Arhitectura vernaculara este una din atractiile de baza ale Muzeului Satului, ea fiind bazata pe lucrul unor mesteri anonimi populari dar si pe istorisiri pline de talc concentrate in jurul gospodariilor si monumentelor existente in cadrul muzeului.
In cadrul muzeului vom intalni chiar si un magazin cu specific folcloric, bazat pe diferite obiecte de artizanat din aceasta sfera, obiecte realizate de diferiti mesteri contemporani ce au pastrat insa stilul de demult.
Insa, acest lucru nu reprezinta tot ce puteti vedea in cadrul Muzeului Satului Dimitrie Gusti. Mentionam ca acest muzeu reprezinta o istorie nescrisa a intregii tari, aici gasindu-se stergare traditionale, covoare tesute, razboaie de tesut, icoane pe lemn, icoane de vatra cat si instrumente muzicale de pe vremuri, furci si alte obiecte realizate din lemn. Toate acestea pot fi achiziotionate la un prĂȘt stabilit de magazinul Muzelui Satului.
Contact
Muzeul Satului Dimitrie Gusti se afla langa Lacul Herastrau la adresa Sos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, cod postal 011347, Bucuresti, Romania. Numarul de telefon este: +40 021.317.90.68. De asemenea, Muzeul Satului dispune si de un site oficial: www.muzeul-satului.ro, cat si de o adresa de e-mail: contact@muzeul-satului.ro.
RUSINE AM FOST LA MUZEUL SATULUI SI AM GASIT LACATE PE USILE DE LA CASUTE/, DATI AFARA PERSOANELE DE LA TESAA ,NU INGRIJITORII,,,,,RUSINE A-TI INTAMPINAT TURISTI STRAINI CU LACATE ….