Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Cluj Napoca, inima culturala a Transilvaniei

Cluj Napoca, inima culturala a Transilvaniei

Din: Judetul Cluj, Orase, Transilvania

Cluj-Napoca este orasul cel mai mare din Transilvania si al doilea din Romania, dupa capitala Bucuresti. Pana in 1974, orasul s-a numit Cluj si este una din capitalele istorice ale Transilvaniei.

Despre Cluj-Napoca

Orasul este localizat in centrul Transilvaniei si este traversat de raul Somesul Mic. Clima este blanda, iar vegetatia bogata inconjoara orasul, facandu-l un loc deosebit pentru vizitatori.

La ultimul recensamant al populatiei, cel din 2011, orasul avea peste 310.000 de locuitori. Chiar daca locuitorii sunt in majoritate de nationalitate romana, in Cluj exista a doua cea mai mare comunitate de Maghiari din Romania, reprezentand aproape 19% din populatie.

Prima mentiune istorica a fost facuta de un geograf grec, iar prima atestare este din anul 107, imediat dupa cucerirea Daciei de catre Romani. A devenit asezare urbana in anul 124 si a purtat atunci numele de “Municipium Aelium Hadrianum Napca“.

Dupa retragerea romanilor nu este cunoscuta exact istoria orasului, dar in anul 1167 apare din nou, sub numele de “Castrum Clus” (Castrul inchis – denumire primita dotorita pozitionarii sale ferite si inaccesbile). Imediat dupa invazia tatarilor cetatea a fost populata de grupuri de colonisti sasi, urmand ca, in 1405, Clujul sa capete statutul de oras liber de la imparatul Sigismund de Luxemburg.

A urmat o perioada infloritoare pentru Cluj, acesta ajungand rapid un oras la “standardele Europene” ale vremii. S-au dezvoltat mestesugurile, cultura, au fost construite cladiri impresionante, iar oamenii de aici aveau un nivel de trai mai ridicat decat restul tarii. Astazi, desi Cluj-ul este un oras modern, peste tot se regasesc urme ale vechiului oras: cladiri de epoca, case medievale si cladiri habsburgice.

Obiective turistice in Cluj-Napoca

  • Biserica Sfantul Mihail – Construita intre anii 1316 si 1390, este una din cele mai vechi biserici romanesti care s-a pastrat intacta. Are o arhitectura gotica si este un considerata un simbol al Clujului. Se gaseste in Piata Centrala si este greu de ratat, deoarece are o inaltime maxima de 80 de metri si o lungime de peste 70 metri.
  • Catedrala Ortodoxa – Este o constructie impresionanta, realizata intre anii 1920 si 1930. Pentru anii in care a fost construita, tehnicile folosite erau “de ultima generatie”, iar efortul a fost urias.
  • Palatul Banffy din Cluj sau Muzeul National de Arta – O constructie in stil baroc ce dateaza din 1785 care detine cea mai mare colectie de arte frumase romanesti; deseori aici au loc expozitii si licitatii; daca mergeti sa vizitati acest muzeu e bine sa stiti ca lunea si martea este inchis. Adresa: Piata Unirii numarul 30.
  • Teatrul National – Dateaza din 1906 si gazduieste in prezent Teatrul National “Lucian Blaga” si Opera Romana din Cluj; initial aici a fost Teatrul Maghiar de Stat. Adresa: Piata Stefan cel Mare, numarul 24.
  • Bastionul Croitorilor – Este un turn de fortificatie ce a facut parte din vechea cetate si a fost construit in secolul XV. Dupa ultima restaurare, acolo se gaseste Centrul de Cultura Urbana. Momentan, cladirea este inchisa pentu vizite la interior, dar in viitor se doreste a fi deschisa. Adresa: Strada Babu Novac.
  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cel mai mare muzeu de acest fel din Romania. Cuprinde si Parcul Etnografic Romulus Velea (Muzeul Satului din Cluj), unde putem vizita gospodarii, constructii, ateliere, instalatii tehnice si biserici, cu exponate datand chiar din 1678.
  • Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – are expozitii ce includ harti vechi ale Transilvaniei si colectii de unelte mestesugite in Epoca Bronzului. Adresa: Strada Constantin Daicoviciu, numarul 2.
  • Gradina Botanica – Apartine Universitatii Babes-Bolyai si a fost fondata la inceputul secolului trecut. Intinsa pe o suprafata impresionanta de 14 hectare, ea gazduieste mai mult de 10.000 de specii din intreaga lume. Una dintre principalele aractii ale gradinii, este o gradina japoneza amenajata in stil traditional : gyo-no-niwa. Adresa: Strada Gheorghe Bilascu,  numarul 42.
  • Cetatuia – Initial, aici a fost o fortificatie construita in 1735 din care s-au pastrat doar cateva cladiri si ziduri. Astazi, zona este cunoscuta pentru panorama deosebita pe care o ofera asupra orasului. Cetatuia este situata pe malul de Nord al raului Somes.
  • Universitatea Babes Bolyai – se afla in zona de Sud a Pietei Unirii. Numele universitatii pleaca de la doi savanti unul de origine romana si unul ungur  pentru a ii scoate ii evidenta statutul bilingv. Universitatea este una dintre cele mai vechi din tara si a luat nastere in anul 158 cand aici au fost puse bazele unui colegiu. Asemeni Universitatii din Bucuresti, cladirile universitatii Babes-Bolyai sunt impanzite prin tot orasul; cele mai multe cladiri se regsesc totusi in zona strazilor Universitatii si Kogalniceanu unde este mare forfota odata cu venirea toamnei.

Vizitatorii orasului Cluj-Napoca vor fi impresionati de arhitectura deosebita care s-a pastrat in centrul orasului, de edificiile si cultura bogata. Nu lipsesc insa nici cluburile, terasele si restaurantele. Clujul este un important centru universitar, asa ca este foarte viu toamna, iarna si primavara, iar in timpul verii si implicit al vacantelor, poate parea cel mai “relaxat” oras din tara.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Castelul Peles
Transalpina, Drum Peste Creasta Muntilor
Muzeul Satului
Palatul Brukenthal Avrig
Predeal
Castelul Sturdza de la Miclauseni

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!