Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Iasi, Centru Cultural si Intelectual

Iasi, Centru Cultural si Intelectual

Din: Judetul Iasi, Moldova, Orase

Orasul Iasi este cea mai mare asezare urbana din Moldova, fiind un important centru cultural si economic al zonei de N-E din Romania. Acesta a fost de 3 ori capitala, pana acum: prima oara, a Moldovei, intre anii 1564 si 1859, apoi a Principatelor Unite, in perioada 1859 – 1862 si, mai apoi, a Romaniei, intre 1916 si 1918.

Despre Iasi

Orasul Iasi este asezat in Campia Moldovei, la cativa kilometri de granita cu Republica Moldova. Cercetatorii au cazut de comun acord ca originea numelui acestui oras se poate gasi in  tribul alanic al iasilor, un popor de origine indo – europeana, nomad. Totusi, prima mentiune a acestui oras ii apartine lui Alexandru cel Bun, in anul 1408.

La ultimul recensamant al populatiei, s-a aratat ca, in Iasi traiesc aproximativ 400 de mii de locuitori, insa foarte multi studenti – aproximativ 60.000 – vin in fiecare an aici, pentru a se inscrie la una dintre universitatile orasului. Din acest motiv, orasul Iasi poate fi caracterizat ca un loc plin de tineret, in care petrecerile, festivitatile si expozitiile sunt frecvente.

Este stiut faptul ca Iasiul este orasul celor 7 coline, denumire data de asezarea sa pe 7 dealuri diferite, acestea fiind Bucium, Copou, Galata, Cetatuia, Repedea, Sorogari si Breazu. Dintre acestea, primele 4 formeaza in prezent unele dintre cele mai apreciate cartiere ale acestui oras, in timp ce restul sunt desemnate ca fiind suburbii ale lui, alaturi de altele precum Valea Lupului, Tomesti, Dancu sau Ciurea. Tendinta este ca acestea sa fie considerate si ele cartiere, orasul Iasi fiind intr-o continua expansiune, datorita numarului de locuitori ce creste de la an la an, majoritatea studentilor veniti ramanand aici dupa incheierea studiilor.

Iasiul a jucat un rol important in Revolutia din 1989, aici avand loc primele miscari, ce au fost inabusite de Securitate la scurt timp dupa ce au inceput. Totusi, acest oras ramane in analele istoriei ca cel care a dat semnalul declansarii acestui eveniment important. Tot acest oras este denumit si fiind „al marilor idei”, aici luandu-se initiativa Primei Uniri, a primelor muzee de Literatura si Istorie Naturala, a primei Universitati din tara. De-a lungul timpului, aici au trait mari scriitori si poeti ai tarii, precum Creanga, Eminescu, Sadoveanu, Toparceanu sau Otilia Cazimir.

Obiective si locuri de vizitat in Iasi

Majoritatea cladirilor de interes istoric din Iasi sunt concentrate in Orasul Vechi, arie cuprinsa intre strazile Elena Doamna, Stefan cel Mare, Independentei si Grigore Ghica, insa acestea se afla si in cartierele vechi ale orasului, precum Copou sau Pacurari.

Palatul Culturii este simbolul principal al Iasiului. Acesta a fost construit peste fosta Curte Domneasca, in anul 1906, gazduind, in prezent, expozitiile Complexului Muzeal National „Moldova”. In fata sa se afla Casa Dosoftei – care dateaza din 1677 si a fost prima tiparnita din Moldova, dar si popularul bulevard Stefan cel Mare, unde puteti vedea Primaria, Mitropolia, Biserica Trei Ierarhi, Teatrul National si alte monumente de interes turistic. In spatele palatului se afla un cartier rezidential, numit Palas, ce, in prezent, reprezinta inima activitatilor tineresti. Adresa: Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza gazduieste 15 facultati, fiind situata pe Copou, cladirea in care aceasta este gazduita fiind de interes istoric si datand din anul 1896. Si Biblioteca Mihai Eminescu, ce apartine Universitatii, este un loc ce poate trezi interesul turistilor. De asemenea orasul Iasi detine cu mandrie un aeroport international de zboruri, asadar pentru a ajunge in acest oras din locuri mai indepartate este relativ usor cu avionul (trebuie doar sa rezervi un bilet cu ceva timp inainte pentru a prinde unul ieftin).

Gradina Botanica se afla mai sus, langa Stadionul Emil Alexandrescu; aceasta a fost prima expozitie de acest tip din tara, fiind construita in anul 1856, de catre Anastasie Fatu. Prgramul de vizitare este zilnic intre ora 9.00 si ora 18.00; tineti cont ca miercurea serele sunt inchise. Adresa: Strada Dumbrava Rosie nr 7-9.

Fiind un oras cultural de mare anvergura, Iasiul gazduieste unele dintre cele mai frumoase spectacole de teatru, opera si nu numai, in cladiri istorice, impresionante, precum cea a Teatrului National, a Filarmonicii, a Operei Nationale Romane, a Ateneului Tatarasi sau a Teatrului Ludic.

Teatrul National Vasile Alecsandri este reprezentat de o cladire neoclasica; tot aici isi are sediul si compania nationala de opera. Cladirea teatrului a fost construita in anul 1890 de echipa de origine austriaca a lui Fellner si Helmer. Opulenta cladirii se regaseste atat la interior cat si la exterior. Adresa: Strada Vasile Alecsandri nr. 5.

Filarmonica din Iasi este o institutie cu activitate artistica permanenta; concertul de inaugurare al Filarmonicii a avut loc la data de 9 octombrie 1942 sub bagheta dirijorului George Enescu. Adresa: Strada Cuza Voda nr. 29.

Teatrul Ludic este infiintat in anul 1978 de profesorul Aurel Luca; teatrul ludic este o formatie reprezentativa de studenti de la Centrul Universitar Iasi, studenti care de-a lungu timpului au obtinut peste 300 de trofee si premii la festivaluri nationale si internationale. Adresa: Strada Vasile Conta nr. 30.

Cei care apreciaza viata laica si constructiile de acest tip au la dispozitie o serie de astfel de obiective turistice, atat in Iasi, cat si in imprejurimile acestuia. Printre ele, se pot aminti urmatoarele: Manastirile Hadambu, Dobrovat, Hlincea, Piatra Sfanta sau Vladiceni. Nenumarate biserici se afla pe strazile Iasiului, cele mai frumoase dintre acestea, atat din punct de vedere arhitectural cat si istoric, fiind Biserica Trei Ierarhi si Manastirea Golia.

Zidurile Bisericii Trei Ierarhi dateaza din anul 1637 cand au fost construite pentru domnitorul Vasile Lupu; acestea sunt in intregime acoperite cu decoratiuni in piatra. Astazi, biserica adaposteste intr-o racla de argint moastele Sfintei Parscheva din Grecia.Tot aici este ingropat si Dimitrie Cantemir, autorul lucrarii “Descrierea Moldovei”. Adresa: Strada Stefan ce Mare si Sfant nr.28.

Biserica de carmida care se afla langa Palatul Culturii este Biserica Sfantul Nicolae; aceasta este construita pentru Stefan cel Mare si Sfant, dar din nefericire a ars la inceputul secolului al XIX-lea. Biserica a fost refacuta de arhitectul de origine franceza Andre Lecomte du Nouy intre anii 1884 si 1904.

Manastirea Golia a fost construita in anul 1546; domnitorul Vasile Lupu a platit o serie de zidari italieni pentru a infrumuseta si mari asezamantul laic. Constructia este caracteristica stilului baroc si bizantin. In interiorul bisericii se gasesc inscriptionte peste tot, intr-un mod discret, initialele chirilice BB (de la Vasile Voievod) si un cap de bour. Adresa: Strada Cuza Voda nr. 51.

Orasul Iasi ocupa un loc importat pe harta Romaniei si ofera spre vizitare multe obiective turistice pe care e bine sa nu le ratati. In aceiasi masura si imprejurimile orasului ofera cateva astfel de locatii: Manastirea Cetatuia, Barnova si Manastirea de la Barnova, Situl Arheologic de la Cucuteni si Podgoriile Cotnari .

 

«
»


Posibilitati de cazare in zona3 Comentarii to “Iasi, Centru Cultural si Intelectual”

  1. Dana says:

    Tare frumos, Iasi-ul, un oras romantic si cultural! Tocmai l-am vizitat!

  2. mihailescu says:

    IASI,orasul tineretii si studentiei mele,orasul iubirii si al parfumului de tei,al amintirilor frumoase,al prieteniei,al regasirilor de peste timp,…….oras drag mie.

  3. ktalinoo says:

    Moaștele Sf. Cv. Paracheva se afla in Catedrala Mitropolitana nu in Biserica SF Trei Ierarhi.Interesanat site…mult succes in continuare

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Hanul lui Manuc
Muntii Ciucas, foto: Dan Corlateanu
Sarmisegetuza Regia
Castelul Corvinilor, cetatea medievala a Hunedoarei, foto: castelulcorvinilor.ro
Lacul Albastru, foto: Ioana Bancos
Mangalia

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Si tu poti ajuta la promovarea Romaniei, PROPUNE UN LOC special!