Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Sibiu, Cetate Medievala in Inima Transilvaniei

Sibiu, Cetate Medievala in Inima Transilvaniei

Din: Judetul Sibiu, Orase, Transilvania

Orasu Sibiu reprezinta inima Transilvaniei Germanice si se intinde in locul in care cu mult timp in urma era una dintre cele mai mari cetati medievale din Romania. Astazi, Sibiul este unul dintre orasele din Romania care de-a lungul timpului au atras un numar mare de investitii straine. Anul 2007 a insemnat pentru Sibiu anul in care s-a bucurat de o mare expunere nationala si internationala, fiind anul in care a fost Capitala Europeana Culturala alaturi de Luxemburg.

Despre Sibiu

Istoria Sibiului pare scrisa de coloniile de sasi, colonii chemate aici de regii unguri in dorinta de a pune stapanire mai repede pe Transilvania. Venirea sasilor in zona a ridicat nivelul de trai si a deschis noi standarde de civilizatie in inima Transilvaniei. Pe langa noie standarde de viata impuse, sasii au adus cu ei si noi mestesuguri si au facut din Sibiul vechi o piata de desfacere pentru comert. Asta a ajutat Sibiul sa se dezvolte repede si sa devina rapid cea mai importnta cetate din vechea Transilvanie si sa se numere inca din trecut printre cele mai prospere orase din Europa.

Sibiul era cunoscut in trecut ca fiind cel mai important centru al populatiei de origine germana din Transilvania; aici au convietuit in perfecta armonie trei culturi mari: romana, maghiara si germana dar si o serie de minoritati. Datorita pozitionarii sale langa Tara Romaneasca si Moldova, dar si influentelor germanice, intreaga cultura si monumentele din oras au luat amprenta occidentala, bizantina si ortodoxa. In perioada ocupatiei habsburgice, Sibiul era cel de-al doilea oras al Imperiului dupa Viena, si asta datorita asezarii sale, situat la “portile Orientului”. Influentele germanice nu se vad doar in cultura si cladirile acelor vremuri, ci si in gradul de civilizatie al oamenilor, educatia primita la scolile din strainatate dar si in hainele aduse din exteriorul tarii. Un alt factor important care a dus la schimbarea in bine a Sibiului o constituie si oamenii Imperiului, oameni valorosi care erau trimisi aici pentru a ocupa pozitii de conducere sau administrative in oras.

Sibiul este orasul de  al carui nume multi oameni importanti isi leaga numele. Conrad Haas, parintele astronauticii, cel care a inventat racheta in  trepte s-a nascut aici. Tot la nume importante care s-au nascut in Sibiu il amintim pe Emil Cioran, Nicolaus Olahus, persoane de o reala importanta in contextul cultural european. La Sibiu a fost deschisa prima farmacie din spatiul romanesc al acelor vremuri, in anul 1494; prima biblioteca a fost deschisa in 1300 si primul spital in 1292. Anul 1852 a fost anul in care primul ziar a vazut cerneala tiparului; anul 1904 a fost anul in care in Sibiu (si in Romania) a circulat pentru prima data un tramvai electric. Tot in anul 1904 a luat fiinta cel mai mare muzeu in aer liber din Europa (ca suprafata), Muzeu al Civilizatiei Traditionale Populare – ASTRA.

Locuri de vizitat in Sibiu

Piata Mare din Sibiu este cel mai bun punct din care poti sa incepi sa cutreieri Sibiul in lung si in lat. Desi initial era piata de cereale, mai tarziu aici a devenit locul in care se organizau executii medievale, adunari publice sau carnavaluri. Cladirile vechi ale orasului, vechi de peste 500 de ani inconjoara piata si scriu istoria locului in culori.

Muzeul National Brukenthal se gaseste pe una din laturile Pieteii Mari. Fatadele muzeului sunt construite in stil baroc pe cand interiorul imbina stilul baroc cu cel rocco. Muzeul a fost construit pentru Guvernatorul Transilvaniei din secolul XVIII-lea.

Muzeul de Istorie este situat in imediata apropiere pe Strada Mitropoliei nr 2. Muzeul este adapostit de o cladire medievala veche, cladire care in trecut a functionat ca primarie a orasului intre 1549 si 1923 (muzeul este inchis lunea si martea).

Catedrala Evanghelica este situata in Piata Huet (aici poate fi vizitat si Turnul Scarilor). La origini aceasta a fost Biserica Catolica Maghiara si a fost contruita intre 1322 si 1520.

Catedrala Ortodoxa este situata in Strada Mitropoliei nr 33-35 si a fost construita din dorinta mitropolitului Andrei Saguna in anul 1857. Atunci acesta a primit acceptul conducerii de la Viena sa contruiasca ortodoxilor transilvaneni o catedrala.

Sinagoga a fost construita in anul 1898 si poate fi vizitata in Strada Constitutiei nr 19. Sinagoga are o singura cladire in forma dreptunghiulara; fata este contruita in stil neogotic iar interiorul are un aspect bazilical. La interior poate fi observat un gard din fier forjat cu rol decorativ.

Parcul sub Arini, este unul dintre cele mai vechi parcuri din Romania si a fost infiintat in anul 1856; parcul se intinde pe 22 de hectare unde se gasesc peste 68 de specii lemnoase. 30 dintre aceste specii sunt  exotice si 38 romanesti.

Piata Mica este reprezentata de cladiri cu arcade si este situata in spatele Pietei Mari. Aici pot fi vizitate o serie de muzee si galerii.

Turnul Sfatului este situat in Piata Mica si poate fi vizitat intre 8 dimineata si 8 seara. Este unul dintre cele mai importante obiectve de vizitat in Sibiu; in trecut, turnul a avut o serie de intrebuintari, de la punct de observatie a incendiilor, locatie in care infractorii erau arestati pe termen lung, depozit de cereale si chiar muzeu.

Muzeul de Istorie a Farmaciei este o fosta spiterie care dateaza din secolul XVII; aici pot fi privite instrumente medicale din anii 1500 dar si o serie de preparate facute de Samuel Hahnemann, intemeietoul homeopatiei.

La stanga de Casa Artelor (fosta macelarie) se afla Podul Minciunilor; podul construit din fier forjat a luat acest nume datorita barfitorilor care obisuiau sa se aseze aici si sa barfeasca. Strada 9 Mai si Strada Noua au insiruite si pe o parte si pe alta cele mai vechi case ale orasului, case construite in secolele XIII si XIV. Piata Aurarilor este locul in care in trecut se intalneau mesterii care lucrau in metalul pretios. Hotelul Imparatului Romanilor se afla pe Strada Nicolae Balcescu nr 4 si impresioneaza prin interiorul de mari dimensiuni si eleganta.

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA – se afla la circa 6,5 km de Sibiu, mergand spre S. Muzeul este cel mai mare muzeu etnografic in aer liber din Romania si este situat in Padurea Dumbrava si se intinde pe 96 de hectare, ceea ce ii da statutul de cel mai mare muzeu in aer liber din Europa. Spre deosebire de Muzeul ASTRA, Muzeul Satului care are doar 15 hectare pare un pitic. Muzeul a fost inaugurat la data de 19 august 1905.

Statiunea Paltinis este situata la 32 de km de orasul Sibiu. Este o locatie de vis pentru cei ce iubesc sporturle de iarna dar i pentru cei care vor sa se recreeze intr-un spatiu de vis. Poti vizita Iezerele Cindrelului, lacurile glaciare, Schitul si Casa memorială Constantin Noica.

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Lacul Sfanta Ana
Mangalia
Platoul Carstic Salin Meledic
Palatul Bánffy - Muzeul National de Arta al Transilvaniei
Statiunea Paltinis, foto: Ionela
Vatra Dornei, foto: Andrei Brasovean

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Cele mai bune Oferte si reduceri din turism sunt aici!