Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Statiunea Predeal

Statiunea Predeal

Din: Judetul Brasov, Orase, Statiuni Montane, Transilvania

Predeal este orasul situat la cea mai mare altitudine din Romania, si anume intre 1.030 m si 1.110 m. Numele statiunii vine din limba germana, de la cuvantul Schanzpass. Statiunea este cunoscuta atat in tara cat si pe plan international ca o zona de agrement, recuperare si spatiu de desfasurare a sporturilor de iarna pentru impatimitii genului.

Istoric

Inca din secolul al XVII-lea, oamenii au inceput sa populeze zona superioara de pe Valea Prahovei; primii locuitori au fost scutelnicii care s-au asezat langa manastirea Sinaia. Desi pana in anul 1852 vama dintre Tara Romaneasca si Transilvania era la Breaza, in acel an vama se muta la Predeal, aspect care a dus la o buna dezvoltare economica dar mai ales la o buna dezvoltare a turismului si serviciilor adiacente. In anul 1864 satele Posada si Podul Neagului se alipesc de Comarnic (pana atunci Predealul facea parte din comuna Podul Neagului). 1o ani mai tarziu, in anul 1874 satul Podul Neagului ia denumirea de Sinaia, nume dat de manastirea din zona, pentru ca in anul 1980 Sinaia sa fie declarata localitate urbana, in timpul Domniei lui Carol I. Anul 1884 este anul in care se formeaza comuna Predeal, prin alipirea localitatilor Predeal, Busteni, Poiana Tapului si Azuga (impreuna au cca 22 km lungime). O serie de evenimente au dus la separatea localitatatilor Busteni si Poiana Tapului de comuna Predeal; intr-un final, in anul 1912 Azuga se desprinde de Predeal si astfel raman ambele comune independente.  Din 1950 Predeal  a devenit parte a orasului Stalin; incepand cu anul 1960 orasul Talin si Regiunea Stalin au luat numele de Brasov si regiunea Brasov. Astazi, conform legii nr. 2 / 1968 Predeal este oras format din localitatile Predeal (unde este resedinta), Timisul de Jos, Timisul de Sus si Paraul Rece si face parte din judetul Brasov.

Orasul Predeal se invecineaza la S cu Azuga, la S-V cu Busteni, la N-V cu Rasnov iar la N cu Brasov; orasul este asezat pe Valea Prahovei, in Carpatii Meridionali, intre Muntenia si Transilvania. Predealul este delimitat de raurile Prahova pe partea de S si Timis pe partea de N; muntii Postavaru, Piatra Mare si Bucegi sunt granitele muntoase ale orasului. Climatul zonei face ca orasul sa fie o atractie turistica atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna; verile racoroase si iernile friguroase si pline de zapada fac deliciul turistilor. Statiunea este si o zona curativa binecunoscuta; aici vin cei ce sufera de neuroastenii, care isi simt oraganismele slabite in urma suprasolicitarii fizice sau a suprasolicitarii intelectuale si bolnavii cu tulburarii ale glandelor endocrine deoarece aerul este bogat in ozon.

Statiunea Predeal este una dintre cele mai vizitate statiuni montane pe timp de iarna; cele 5 partii de ski din Predeal dotate cu telescaun si teleschi devin neincapatoare pentru turistii aflati aici in plin sezon. Pentru iubitorii dansului pe gheata, aici exista si 2 pationare; primul este situat in cadrul complexului “Fulg de Nea”, langa partia Clabucet si cel de-al doilea este situat langa piata agroalimentara. Deasemnea, turistii se pot bucura de traseele pentru ATV, activitate care a luat amploare in ultimii ani. Orasul se afla la cca 140 km distanta de Bucuresti, 25 km distanta de Brasov, 25 k distanta de Castelul Peles de la Sinaia si 30 km distanta de Bran.

O scurta excursie la Predeal iti ofera sansa sa vizitezi obiectivele turistice aflate in zona: Manastirea Predeal, cimitirul legionar de la Predeal, vila Maresalului Antonescu, biserica Sf, Imparati Constantin si Elena dar si o serie de trasee turistice care merita parcurse, printre care Canionul 7 Scari, Cascada Tamina, Cheile Rasnoavei si Pestera de Gheata.

Cazarea este posibila aici atat la hoteluri si pensiuni, cat si la particulari care isi deschid portile caselor indiferent de sezon iar restaurantele asteapta turisti in zi de zi pentru a se infrupta din  bucatele lor cu specific traditional si international.

 

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Cluj Napoca, inima culturala a Transilvaniei, foto: Ovidiu Frasie
Lacul Rosu
Vatra Dornei, foto: Andrei Brasovean
Muzeul Satului
Manastirea Cernica
Statiunea Straja, foto: Laszlo Zoltan

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!