Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Statiunea Sinaia

Statiunea Sinaia

Din: Judetul Prahova, Muntenia, Orase, Statiuni Montane

Statiunea Sinaia este sufletul statiunilor de pe Valea Prahovei, inima distractiei pe timp de iarna si locul in care se intalnesc in fiecare sezon rece adrenalina, sporturile de iarna si impatimitii genului. Vara, Sinaia se transforma intr-o forfota de oameni care vin aici sa se ascunda de temperaturile ridicate ale oraselor si sa se bucure de peisaje frumoase si racoarea muntilor.

Despre Sinaia

Denumita si Perla Carpatilor, Sinaia se diferentiaza de celelalte statiuni turistice de pe Valea Prahovei prin vilele pitoresti ce se insira si de o parte si de alta a drumului care traverseaza statiunea. Insa, statiunea nu a avut mereu aceeasi imagine proaspata si primitoare ca astazi. In trecut, zona in care astazi se afla statiunea era nelocuita, aici fiind padure cat vedeai cu ochii. Primii locuitori in acest teritoriu au fost calugarii care populau Manastirea Sinaia; manastirea a fost construita in anul 1690 de spatarul Mihail Cantacuzino. Asemeni statiunii Predeal, Sinaia a luat nastere ca urmare a modificarilor teritoriale suportate de comuna Podul Neagului si imprejurimile acesteia. Comuna Podul Neagului se intindea de la Predeal la Posada; la 5 august 1866 principele Carol I al Romaniei a ajuns la manastirea Sinaia, manastire situata atunci in comuna. Ca urmare a implicarii acestuia in organizarea regiunii, micutele sate care se aflau imprejurul Comarnicului au luat numele de Comuna Sinaia, comuna ce avea resedinta la Busteni. Resedinta comunei Podul Neagului a fost mutata la Sinaia, conform unui document care dateaza de la 1 decemrie 1874; 6 ani mai tarziu, la data de 1880, Sinaia devine comuna urbana si cuprinde satele: Izvor, Furnica si Poiana Tapului. In timp, satele Predeal, Azuga, Busteni si Poiana Tapului se separa de Sinaia si incep sa faca parte din Predeal; Sinaia ramane astfel cu satele Izvor si Poiana Tapului in componenta sa.

Sfarsitul secolului al XIX-lea gaseste statiunea Sinaia in plina dezvoltare industriala dar si din punct de vedere al numarului de locuitori; comuna numara 2210 locuitori, o scoala mixta care era frecventata de 103 elevi, hoteluri pentru turisti, o clinica de hidroterapie, gara pentru trenurile care circulau intre Ploiesti si Brasov. Industriasii Popovici si Costinescu au contribuit la industrializarea orasului prin deschiderea unei fabrice de cherestea; pe langa asta, se mai gasea aici si o fabrica de var hidraulic si o fabrica de cuie.

Administrativ, comuna este resedinta plaiului Peles din Prahova;  incepand cu anul 1925 orasul va beneficia de sistem de canalizare si apa curenta, alimentarea urmand a fi facuta din izvoarele Peles si Vanturis. O uzina hidroelectrica contribuie la iluminarea publica a statiunii. Sfarsitul perioadei interbelice gaseste aici o statiune mai dezvoltata; populatia a crescut intre timp la 3906 locuitori conform recensamantului facut in acea perioada.

Obiective turistice in sinaia

Din punct de vedere al obiectivelor care merita vizitate in zona, statiunea ofera multe astfel de posibilitati: stancile din Poiana Stanei, Castelul Peles – resedinta de vara a Regelui Carol I, Castelul Pelisor – fratele mai mic al Pelesului, Castelul Foisor, Cazinoul Sinaia si Casa Memoriala “George Enescu”, vila lui Nicolae Iorga. Statiunea Sinaia este locul in care de-a lungul timpului au trait si s-au stins din viata o serie de personalitati ale Romaniei: regele Carol I, regele Ferdinand I, regina Maria a Romaniei. Pe peronul garii din Sinaia exista o placuta comemorativa in cinstea lui Ion Gh. Duca, important personaj politic asasinat pe peronul garii.

Statiunea beneficiaza de 5 partii de ski, cu dificultate mica, medie si mare deservind astfel toate categoriile de turisti, de la cei experimentati la cei mai putin. Acestea au dimensiuni cuprinse intre 600 si 2500 m, totalizand 11500 m de teren practicabil pentru ski. Pentru cei care vor sa invete sa schieze, aici sunt deschise pe perioada sezonului scoli cu instructori experimentati atat pentru copii cat si pentrun adulti. Partiile sunt dotate cu telecabina, teleschi, baby ski-lifturi si tescaun, facand din Sinaia una dintre cele mai bine dotate statiuni din acest punct de vedere.

Bine de stiut ca sa ajungi la Sinaia

Sinaia se afla la doar 120 km de Bucuresti si doar 35 de km de Brasov; asta o face sa fie foarte accesibila pentru turistii care vin aici din sud dar si din alte zone ale tarii pentru cateva zile de recreere. Amplasarea statiunii pe un important nod feroviar face ca accesul sa fie facil si celor care aleg sa se deplaseze cu trenul, in orice perioada a anului. Datorita ofertei mari de locuri de agrement, unitati de luat masa si posibilitati de cazare in Sinaia in orice perioada a anului, turistii tranziteaza constant statiunea ajutand astfel ca renumele de cea mai vie statiunea de pe Valea Prahovei sa fie dus mai departe de la an la an.

«
»


Posibilitati de cazare in zona1 Comentariu to “Statiunea Sinaia”

  1. Andreea B says:

    Pe langa promovarea statiunii pe timp de iarna pentru practicarea sporturilor specifice sezonului hivernal cred ca se mai poate adauga ca Sinaia este si o buna baza de pornire in trasee turistice in orice anotimp.

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Epava de la Costinesti, Evanghelia
Timisoara, centru urban in vestul Romaniei, foto: Viorel Stanciu
Castelul Peles
Manastirea Cozia
Maramures, foto: fotomaramures.ro
Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Hai sa promovam Romania impreuna, PROPUNE UN LOC deosebit!