Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Sulina, Cel Mai Estic Punct Romanesc

Sulina, Cel Mai Estic Punct Romanesc

Din: Dobrogea, Judetul Tulcea, Orase

Sulina sau locul …”acolo unde batranul Danubiu isi pierde apa si numele in Mare…”  Jean Bart – Europolis.

Reprezinta un spatiu unic si inedit, unde apele dulci ale Dunarii imbratiseaza pe cele sarate ale marii intr-o contopire perfecta si continua. Este un amestec de stuf si ape in mijlocul carora rasare o limba de nisip pe care oamenii si-au dezvoltat prin priceperea lor viata si activitatile de zi cu zi.

Sulina reprezinta o locatie potrivita pentru relaxare, aici vin in timpul sezonului cald multi turisti, atat pentru plaja, pescuit cat si pentru cateva momente de linisite si de contemplare in natura pura.

ASEZARE SULINA

Sulina este situata in Delta Dunarii, in apropierea varsarii in Marea Neagra a bratului care poarta acelasi nume. Este cea mai estica localitate din Romania, fiind asezata pe cel mai „proaspat” pamant european. Reprezinta una dintre portile orientale de intrare in tara fiind si ultima localitate situata pe lungul curs al Dunarii.  De asemenea are si o calitate unica, aceea de a fi singurul oras port din tara, atat la Dunare cat si la Marea Neagra.

Se intinde pe circa 3,9 kilometri si este dispus de-a lungul fluviului Dunarea, asezarile fiind concentrate mai mult pe malul drept.

Dupa ultimul recensamant din anul 2011, populatia Sulinei era de 3541 locuitori.

ISTORIC SULINA

Numele asezarii a fost mentionat pentru prima oara in anul 950 sub forma „Selina” in lucrarea „De Administrando Imperio” scrisa de Constantin al -VII-lea Porfirogenetul. Mai tarziu numele localitatii apare sub diferite forme: Selinas si Solina (in scrierile Annei Comnena). Sulina este localizata pe prima harta originala nautica a Marii Negre intocmita de italianul Pietro Visconti in perioada 1320-1321, ulterior aparand pe diverse materiale cartografice si sub diverse nume.

La mijlocul secolului al-XVIII-lea in anul 1745, s-a construit un far pentru a rezolva problemele de orientare cu care se confruntau navigatorii in incercarea de a intra pe bratul Sulina. La sfarsitul secolului al-XVIII-lea se pune problema regularizarii gurii bratului Sulina din cauza problemelor apelor mici din zona de varsare in mare. In evenimentele istoriei, Sulina devine din ce in ce mai importanta pentru faptul ca marile puteri  de la acea vreme (Imperiul Otoman, Imperiul Rus si Imperiul Austro-Ungar), emiteau pretentii asupra Sulinei si implicit asupra gurii de varsare a bratului in mare, avand loc si cateva conflicte armate.

In 1856 se infiinteaza la Sulina secretariatul general al Comisiunii Europene a Dunarii (C.E.D.), care a avut ca rol dezvoltarea navigatiei si a comertului pe Dunare. Dupa toate evenimentele istorice intamplate, in jurul anului 1860, orasul era destul de bine inchegat. Ulterior se construieste portul si se va reconstrui si farul vechi in 1870 pentru a asigura o navigatie cat mai sigura. Din anul 1878 Sulina devine oras romanesc dupa o lunga perioada in care a fost fie a turcilor, a rusilor sau a Imperiului Austro-Ungar.

Un alt eveniment important in viata Sulinei a fost taierea marelui ”M” al Dunarii si inaugurarea canalului de navigatie in anul 1894, dupa care a urmat o perioada in care s-a constatat o crestere a traficului de marfuri si de calatori. Orasul nu a scapat nici de bombardamentele celor doua razboaie mondiale, atat in 1916 cat si in anul 1941 si 1944 (cand orasul a fost distrus in proportie de peste 50%). Reconstructia acestuia incepe din 1955 sub comanda lui  Gheorghe Gheorghiu Dej, pentru ca in perioada anilor 60-70 sa se dezvolte din toate punctele de vedere.

In octombrie 1977 Sulina este martora unui eveniment remarcabil, vizita navei „Calypso” condusa de celebrul explorator Jacques Yves Cousteau, care ancoreaza aici in drumul sau spre stramtoarea Bosfor.

Dupa anul 2000 se constata o intensificare a turismului si implicit o revigorare a orasului, astazi fiind una dintre cele mai preferate locatii din Delta Dunarii, atat de turistii romani cat si de numerosi turisti din afara granitelor.

OBIECTIVE TURISTICE IN SULINA

Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunarii (C.E.D.) – reprezinta cea mai impunatoare constructie din oras fiind construita in anul 1866, in stil neoclasic. Este locul in care a functionat sediul Comisiunii Europene a Dunarii. Este localizat pe strada a I-a, langa cheul unde acosteaza vapoarele pentru pasageri.

Farurile sulinene

  • Farul de pe digul nordic fost construit in 1887 si este localizat pe malul stang al fluviului, astazi fiind nefunctional. Este farul unde s-au filmat multe cadre din filmul „Toate panzele sus
  • Farul central a fost dat in folosinta in 1870 de catre C.E.D., astazi functioneaza ca muzeu.
  • Farul de pe digul sudic, este un far metalic cu o inaltime de 11,6 m.
  • Farul de aterizare „farul nou” este situat aprope de capatul digurilor canalului Sulina, pe partea dreapta a malului. Are 50 m inaltime si lumina sa este vizibila de la 19 mile marine (cca. 35 km). In prezent este functional si reprezinta reperul de navigatie la intrarea pe canalul Sulina.

Cimitirul maritim – se afla inclus in circuitul turistic prin particularitatile sale. Reprezinta un complex cimiterial incluzand cimitirul crestin (ortodox, ortodox de rit vechi, cimitirul C.E.D. si cimitirul european occidental), cimitirul evreiesc si cel musulman. Este localizat la iesirea din oras spre plaja, pe partea dreapta a drumului.

Bisericile

  • Biserica Sf. Alexandru si Sf. Nicolae – „Catedrala Deltei” zidirea acesteia incepe in anul 1910, fiind una dintre cele mai frumoase biserici din intreaga Dobroge, localizata pe faleza Dunarii.
  • Biserica greceasca „Sf.Nicolae” construita in anul 1868, localizata intre strada a II-a si III-a.
  • Biserica romano-catolica „Sf.Nicolae” a fost construita in anul 1863 de catre comunitatea italiana.

Plaja – este cea mai cautata si cea mai ravnita dintre atractiile Sulinei, se afla la circa 2,5 kilometri de centrul orasului. Plaja din Sulina este deosebita, inedita si prezinta un nisip foarte fin datorat sedimentelor aduse de Dunare. De asemenea apa marii la Sulina este mai mult dulce decat sarata avand o salinitate scazuta datorita influentei apelor dulci ale Dunarii. Plaja a fost amenajata, cu atentie in pastrarea caracterului natural al acestei zone.

Excursii pe canale – sunt de asemenea printre preferatele turistilor. Fie ca mergi cu barci cu motor , fie ca utilizezi barci cu rame, peisajul garlelor si al canalelor din delta este superb.

Din Sulina se pot organiza excursii pe canalele din zona, spre Sfantu Gheorghe, spre catunul Cardon, pe canalul Sulina pana la varsarea Dunarii in mare, spre Golful Musura (situat intre bratul Chilia si Sulina), unde s-a format un mic cordon litoral foarte recent (incepand din 1999), loc de reproducere pentru pasari, dar si spre alte locuri mai indepartate (Periprava, Padurea Letea, etc.)

Oferta turistica este destul de consistenta, exista un numar destul de mare de pensiuni, cotate cu 2, 3 si 4 stele. Unele dintre pensiuni ofera la cerere excursii cu barci, salupe, altele organizeaza seri festive traditionale, partide de pescuit, inchriere de barci, posibilitatea practicarii de sporturi nautice.

BINE DE STIUT CA SA AJUNGI ACOLO

In primul rand pentru a face o deplasare la Sulina, este necesar sa ajungeti la Tulcea. De aici, pentru a ajunge in cel mai estic punct din Romania, singura cale de transport este cea pe apa. Accesul se realizeaza din Tulcea cu ajutorul navelor de pasageri clasice, cu nava-catamaran (semirapida) sau cu nave rapide. Timpul de calatorie difera in functie de nava aleasa si anume de la 1 ora si jumate cu nava rapida pana la circa 4 ore cu nava clasica.

Programul de circulatie al navelor de pasageri este modificat in functie de sezon, avand program de vara si program de iarna. Mai multe detalii privitoare la programul de circulatie gasiti consultand linkul urmator: http://www.navromdelta.ro/program-nave/.

INFORMATII IMPORTANTE

La sosirea in delta trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cateva lucruri esentiale pentru sederea intr-o zona umeda. Fie ca mergeti pentru pescuit sau odihna este necesar sa aveti o crema protectoare importiva tantarilor (indiferent de firma – cele mai indicate sunt cele pentru copii sunt mai concentrate), crema pentru protectie solara, ochelari de soare (recomand pe cei cu lentile polarizate), palarie sau sapca, pelerina de ploiae, jacheta de vant si altele in functie de cazarea pe care o aveti.

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Statiunea Balneo-Climaterica Calimanesti
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA de langa Sibiu
Castelul Corvinilor, cetatea medievala a Hunedoarei, foto: castelulcorvinilor.ro
Lacul Rosu

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vrei sa te alaturi echipei noastre? SCRIE-NE DESPRE TINE AICI!