Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Targoviste

Targoviste

Din: Judetul Dambovita, Muntenia, Orase

Targoviste este cel mai mare oras al judetului Dambovita, si timp de 318 ani  in perioada 1396 – 1714 a fost resedinta domneasca si capitala, timp in care a detinut si statutul de cel mai important centru economic, centru politic si militar dar si centru cultural artistic al Tarii Romanesti. Acest statut a fost capatat ca urmare a silirii domnitorului Constantin Brancoveanu, de catre turci, de a muta capitala mai la sud.

Despre Targoviste

Situat la poalele  Subcarpatilor, Targoviste este la doar 80 de km de Bucuresti iar populatia sa este de aproximativ 90.00o de locuitori.

De-a lungul timpului, in aceasta regiune s-au efectuat cercetari arheologice in urma carora au iesit la iveala urme din neolitic; astazi, la Muzeul de Arheologie sunt marturii de tip Stancevo-Cris, Gumelnita, Cotofeni, dar si mai de pe urma din era fierului.

In anul 1396, orasul a fost mentionat pentru prima data de catre cruciatul de origine bavareza Johann Schiltberger, venit aici in interes militar, pas premergator luptei ce avea sa aiba loc la Nicopole. Insa primul act cu caracter original care atesta asezarea, dateaza din anul 1406 si este scris de Mircea I Basarab, voievod al Tarii Romanesti, sub forma de scrisoare catre Manastirea Tismana, in acelasi caracter oficial cu care acesta semna tratatele de alianta: “Io. Mircea I Basarab, voievodul Tarii Romanesti, duce de Fagaras si Almas, comite de Severin, despot al pamanturilor lui Dobrotici si domn al Darstorului, spre cunostinta acestora, atat celor de acum, cat si celor viitori”.

Targoviste pierde din puterea sa economica dobandita in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, odata cu moartea acestuia. Pe timp de vara, orasul era resedinta sa de vara, aspect care a dus la o puternica expansiune economica; dupa moartea acestuia, pe langa economie,  a scazut foarte mult si populatia care s-a indreptat catre alte zone ale tarii. Domnia fanariota a dus la puternica degradare a orasului, atat din punct de vedere vizual cat si economic.

Targoviste a fost iluminat public in anul 1863, eveniment care a facut parte din modernizarea societatii. Alaturi de iluminatul public, au mai avut loc si alte evenimente importante: inaugurarea cursei de diligenta, inaugurarea caii ferate si infiintarea primei intreprinderi cu caracter industrial, Arsenalul Armatei.

Din punct de vedere istoric, Targoviste a ramas puternic in mintea oamenilor ca fiind locul in care Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati in luna decembrie a anului 1989, imediat dupa condamnarea acestora.

Obiective turistice in Targoviste

Constructia din beton a orasului lasa loc de interpretari, si odata prezent acolo iti este greu sa te gandesti la acest oras ca la unul cu istoric militar. Insa, cladirile si obiectivele turistice care merita vizitiate aici sunt doar la o aruncatura de bat distanta unul din altul:

  • Biserica Domneasca – este construita de Petru Cercel in anul 1584 langa Curtea Domneasca; aceasta este o constructie din caramida in stilul brancovenean. Pe unul dintre peretii de V ai Bisericii, la comanda lui Brancoveanu au fost pictate portretele a 9 domnitori.
  • Curtea Domneasca – a fost la baza o fortareata construita ca urmare a domniei lui Mircea cel Batran; mai tarziu, intre anii 1584 si 1585, in timpul domniei lui Petru Cercel aceasta s-a transformat in ruine.
  • Turnul Chiniei – este astazi simbolul orasului; acesta a fost construit in timpul lui Vlad al III-lea Dracul, si reconstruit mai tarziu ca urmare a unui asalt al tatarilor. In interiorul acestuia se regaseste un muzeu care descrie viata si legendele lui Vlad Tepes.
  • Biserica Sfanta Vineri – este cea mai veche biserica construita in stil muntenesc (valah), pastrata pana astazi in forma sa originala
  • Casa Balasa – se regaseste in imediata apropiere a Bisericii Sf. Vineri; aceasta a fost construita in scop de refugiu pentru crestini, in anul 1656 si a fost fondata de Domnita Balasa.
  • Muzeul de Arta – adaposteste astazi picturi ale lui Nicolae Grigorescu, tesaturi de origine orientala si icoane romanesti.
  • Galeriile Stelea – in permanenta se gaseste expusa aici o colectie de ceramica traditionala si tesaturi din judetul Dambovita; in functie de perioada anului, aici pot fi expuse si alte expozitii cu caracter temporoar.
  • Manastirea Stelea – se regaseste pe Strada Stelea numarul 6 si dateaza din secolul al XVI-lea;
  • Manastirea Dealu – este situata in Satul Viforata, la distanta de 8 km de Targoviste; aceasta este foarte renumita datorita zidariei in calcar, de mare calitate. De aici, orasul se vede superb; pentru a ajunge aici urmati DJ 718A Targoviste — Manastirea Dealu.

Bine de stiut ca sa ajungi acolo

Poti ajunge aici cu trenul sau cu masina.

Cu trenul popositi in Gara Targoviste; aceasta este un nod feroviar cu importanta secundara si este legata de Bucuresti, Ploiesti si Pietrosita.

Daca va indreptati in aceasta directie cu masina, ca punct de reper va putati lua cateva drumuri nationale sau judetene care trec pe aici: DN 71 Tartaesti (Targviste, Pucioasa, Sinaia), DN 72 (Gaesti, Targoviste, Ploiesti) si DN 72A (Targoviste, Campulung).

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Valea Cernei, foto: Alex Imreh
Biserica fortificata de la Viscri, foto: Ovidiu Anca
Valea Prahovei
Castelul Peles
Salina Turda, foto: Rares Buduroes

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!