Din: Banat, Judetul Timis, Orase
Timisoara, denumita des si capitala neoficiala din Vestul Romaniei este astazi al patrulea oras ca numar de locuitori din tara si primul oras al Banatului, cel mai stralucitor centru urban din vestul tarii noastre. Despre Timisoara se mai spune uneori ca nu este doar un oras ci o stare de spirit, una care te cuprinde imediat ce ai ajuns aici.
Despre Timisoara
Timisoara, resedinta actuala a judetului Timis, este un oras care dateaza inca de acum peste 730 de ani, cetate veche ocrotita de ziduri si bastioane, santuri de apa si pamant in valuri, care in trecut a purtat numele de Castrum Temesiense. Motivul pentru care a cunoscut o asa dezvoltare a fost situarea la rascruce de drumuri cu impact comercial si militar; pozitionarea nu i-a adus de-a lungul timpului doar beneficii, ci si disconfort militar, fiind mereu disputata de turci si austrieci, sau dorita de burghezii si maghiari.
Etimologia cuvantului este multipla, fiind “botezata” indelung in scrierile vremurilor; de la germanul Temeschwar / Temeschburg / Temeswar, in limba maghiara Temesvár, sarba Темишвар/Temišvar, sau bulgara vorbita in Banat Timišvár. In traducere, Timisoara inseamna Cetatea de pe Timis si i se spune adesea Cimisoara.
Din punct de vedere geografic, aceasta se situeaza in S-E Campiei Panonice (in S Campiei de Vest), acolo unde raurile Bega si Timis isi schimba cursul. Desi Timisoara a cunoscut dezvoltare intr-o zona mlastinoasa, aspect cauzat de rauri, asta a constituit in timp si fortareata pentru orasul cetate din trecut dar si focar de dezvoltare a holerei si ciumei, lucru care a influentat negativ natalitatea in trecutul istoric. In timp, reteaua de rauri care strabatea orasul a fost deviata, urmare a desecarilor si indiguirilor, aspect care a dus la schimbarea cursului Timisului. Desi construirea Canalului Bega de la 1728 a dus la desecarea mlastinilor, panza freatica este foarte aproape de nivelul solului (intre 0,5 si 5 m), aspect care influenteaza construirea cladirilor inalte care au nevoie de o fundatie solida in pamant.
Timisoara este si orasul in care a izbucnit Revolutia de la 1989, revolutie care a avut ca finalitate indepartarea de la conducere a lui Nicolae Ceausescu si a regimului Comunist. Desi inceputa ca o miscare de sustinere a lui László Tőkés, pastor reformat, revolutia a luat in scurt timp un alt curs: o lupa impotriva sistemului anticomunist. La 20 decembrie, dupa proteste soldate cu moartea a peste 1000 de oameni si alti cativa raniti, Timisoara a fost declarat primul oras eliberat se sub jugul comunismului in Romania; la doar o saptamana dupa a cazut si regimul lui Ceausescu. Se spune ca aceasta miscare a fost dictata de timisoreni datorita aglomeratiei de nationalitati de aici, cu privire mult mai europeana si plina de libertate: romani, germani, evrei, unguri, sarbi, bulgari,cehi si altii.
Astazi, orasul este un cunoscut centru universitar si cultural; aici exista nici mai mult nici mai putin de 6 universitati ce strang anual zeci de mii de studenti si 3 teatre: roman, maghiar si german. Putini sunt cei ce stiu ca Orasul Cetate de pe Timis mai este numit si “Viena Romaniei“; aceasta denumire vine de la partea veche a orasului, cu arhitectura veche asemanatoare cu cea care se regaseste la Viena. Tot in Timisoara s-a instalat pentru prima data sistemul de iluminare publica cu energie electrica, la 12 noiembrie 1884.
Locuri de vizitat in Timisoara
- Cartierul Cetate – reprezinta chiar inima orasului; din nefericire astazi nu se mai gasesc decat putine ramasite ale acestuia, urme ale fortaretelor din secolele XIII si XVII
- Palatul Dauerbach – palat proiectat de Laszlo Szekely, arhitect de frunte care a lucrat in Timisoara
- Castelul Huniade – construit din caramida la umbra unor copaci batrani. Acesta a fost contruit de Principele Iancu de Hunedoara al Transilvaniei, intre anii 1443 si 1447, si este astazi cea mai veche cladire din oras din care au mai ramas in prezent doar arcadele de piatra.
- Muzeul Banatului – este gazduit de Castelul Huniade si urmareste istoria Banatului din paleolitic pana in secolul al XVIII
- Teatrul National si Opera Romana din Timisoara – se regasesc pe Strada Marasesti nr. 2; sediu proiectat de arhitectul Duiliu Marcu la inceputul anilor 1920. Aici, in perioada comunista oamenii veneau sa il asculte pe Ceausescu care tinea discursuri, pentru ca mai apoi sa se desfasoare lupte in acelasi perimetru. Astazi, uneori se organizeaza discoteci in aer liber sau spectacole de teatru stradal.
- Piata Unirii – spatiu in care se poate observa pe deplin prezenta Austro-Ungariei: doua turnuri gemene baroce ale Catedralei Romano-Catolice si cladirea Arhiepiscopiei Ortodoxe Sarbe, cladiri situate la cele doua extremitati ale pietei.
- Lupa Capitolina – statuie din Bronz care se afla in Piata Victoriei, in centrul unui covor de flori. Statuia reprezinta un cadou de la Roma, cadou trimis in anul 1926 si reprezinta copia lupoaicei capitoline, simbol al Romei si radacinilor latine.
- Monumentul Sfintei Treimi – monument amplasat in Piata Unirii, ridicat in cinstea victimelor doborate de molima si ciuma in intervalul 1783-1737; monumentul este contruit in stil baroc si infatiseaza scene din timpul epidemiei de ciuma.
- Cartierul Fabric – unde se regasesc cele mai vechi fabrici din Europa: Fabrica de bere, Fabrica Dura Battery si Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie
- Primaria Veche – se regaseste in Piata Libertatii; este o cladire placuta cu doar 2 etaje care insa dateaza de la 1730 si a fost construita pe locul bailor turcesti, si arata modul dur in care austriecii au vrut sa inlature urmele turcilor de pe acest teritoriu; piedestalul ascunde o inscriptie greu de citit in limba araba.
Bine de stiut daca ajungi aici
Odata ce ai ajuns in Timisoara, multitudinea locurilor de vizitat o sa te faca sa iti prelungesti sederea. Pentru asta, e important sa stii cele mai bune locuri in care poti manca, in care te poti distra si unde te poti caza. Diversitatea locurilor de cazare in Viena Romaniei este mare; de la hotelurile de 3, 4 si 5 stele din centrul orasului pana la multitudinea pensiunilor din oras si extremitatile acestuia. Pentru a simti cu adevarat gustul orasului, recomandam cazarea in zonele istorice ale orasului si renuntarea la forfota orasului si la confortul hotelurilor de 5 stele, precum si realizarea rezervarii din timp. Avantajele sunt date de preturile acceptabile si pulsul orasului pe care il poti luar doar daca stai aici.
Daca ajungi aici intamplator, poti apela cu incredere la Centrul de informare turistica din Strada Alba Iulia nr. 2, tel./fax: 0256.437 973.
Mancarea buna, ca si cazarea la preturi rezonabile, se gaseste in extremitatile orasului, la terasele si restaurantele din zonele mai putin aglomerate ale Timisoarei.
Timisoara reprezinta nod feroviar important pe teritoriul Romaniei; acest lucru permite accesul facil din orice colt al tarii cu trenul. Pe langa accesul usor care se face din orasele Romaniei in Gara Timisoara Nord, Timisoara Est, Timisoara Vest sau Timisoara Sud, aici ajung si trenuri din orase europene: Belgrad, Budapesta, Viena si München.
Timisoara dispune si de aeroport, Aeroportul International Traian Vuia si este al doilea mare aeroport din tara.
Trebuiesc vizitate si parcarile anti-ecologice de pe strada Platanilor (Timisoara), inca in constructie, dar care vor fi un atu hotarator pentru capitala culturala verde…