Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Rezervatia Naturala de Zimbri Dragos Voda, Vanatori Neamt

Rezervatia Naturala de Zimbri Dragos Voda, Vanatori Neamt

Din: Judetul Neamt, Moldova, Parcuri si Rezervatii Naturale

Aflata pe versantul de est al Muntilor Stanisoarei din Judetul Neamt, in imediata apropiere a granitei cu Judetul Suceava, Rezervatia Naturala de Zimbri Dragos Voda din Vanatori Neamt a fost de-a lungul timpului o reala atractie pentru turistii aflati in zona, pentru taberele si excursiile scolare in trecere pe aici.

Despre Rezervatia Natural de Zimbri Dragos Voda, Vanatori Neamt

Constituit ca parc natural in anul 1999, Parcul Natural Vanatori Neamt are o dimensiune de 30.818 hectare, din care mai bine de 26.300 hectare se intinde pe fond forestier; din parcul natural mai fac parte pe langa rezervatie si Padurea de Argint sau Codrii de Arama. Pe intreaga suprafata a acestuia se afla valori naturale, culturale si istorice. Aici se afla adapostite o serie de animale care astazi sunt pe cale de disparitie: ursul brun, zimbrul dar si alte animale, cum ar fi: cerbul carpatin, cerbul lopatar, capriorul sau mistretul si pasari ca: gainusa de munte, paunul, etc.. Astazi in captivitate la Rezervatia Dragos Voda se gasesc mai putine animale, dar de-a lungul timpului aici au fost adapostite mult mai multe specii, cum ar fi: rasul, vulpea, iepurele, lupul, vidra dar si mult mai multe specii de pasari.

Desi anul 1999 este anul in care rezervatia a devenit parte a  parcului natural Vanatori Neamt,  anul infiintarii acesteia este cu cca 30 de ani mai devreme in 1968. Doi ani mai tarziu, in 1970 au fost adusi aici 3 zimbri tocmai din Polonia, zimbri botezati Rarau, Roxana si Raluca. 4 ani mai tarziu se nasc la Vanatori Namt primii doi pui: Rosina si Roco. Tot in aceasta perioada aici s-au filmat  capodopere cinematografice romanesti: Fratii Jderi si Stefan cel Mare – Vaslui 1475.

In anul 1975 cei 5 zimbri aflati captivi in rezervatie reusesc sa rupa gardul care ii inconjura si ajung tocmai pe Piscul Braileanca si in poiana Grajduri unde se infrupta din sortimente de mancare care lor le lipseau din alimentatie capivi fiind: coaja de carpen, fag, frasin si brad. Abia dupa 3 saptamani se reuseste prinderea lor si readucerea in captivitate; la finalul anului femela Roxana moare datorita unei boli mai vechi, efortului depus pentru a fi adusa in captivitate cumulat cu efortul depus pentru filmarea filmului Stefan cel Mare – Vaslui 1475.

In 2 noiembrie 1977 rezervatia primeste 5 exemplare de zimbri caucazieni din spatiul fostei URSS, numiti: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Mexicana. Deoarece ingrijitorii rezervatiilor din Romania erau constienti de importanta mentinerii diversitatii speciilor in captivitate, au realizat intre ei mai multe schimburi: astfel se aduce aici un alt mascul – Robu – de la Brasov ca urmare a desfiintarii rezervatiei de acolo. La acea data rezervatia numara 10 exemplare frumoase de zimbri. Pe langa zimbri, rezervatia isi imbogateste expozita de animale cu fazani de decor (aurii, argintii dar si specie comuna), 2 mufloni si un cerb lopatar. Anul 1982 este un an trist pentru rezervatia Dragos Voda, 5 exemplare fiind transferate de aici la rezervatia de la Bucsani-Neagra: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia si Robu.

Varsta inaintata a animalelor a facut ca in anul 1997 aici sa se mai afle doar o femela in varsta de 12 ani; se primesc de la Bucșani-Neagra 3 exemplare tinere: Rodion, Rochita și Rodia. 5 ani mai tarziu Rezervatia Naturala Dragos Voda cumpara de la Gradina Zoologica de la Berna, Elvetia 4 exemplare de zimbri, 3 masculi si o femela.

Astazi, in rezervatie se afla 7 exemplare de zimbri fiind si in prezent principala atractie a rezervatiei; pe langa zimbri, aici se mai afla destul de putine specii in captivitate. Desi animalele nu mai sunt in numar atat de mare ca in trecut, Rezervatia de Fauna Carpatina Dragos Voda din Vanatori Neamt este si astazi principalul obiectiv turistic din zona.  Este foarte important de stiut ca de-a lungul timpului rezervatia a creat pentru animale spatii cat mai aproape de mediul lor natural pentru a le sigura tot confortul si o calitate a vietii cat mai aproape de mediul lor natural; aceasta actiune face parte din programul “Managementul Conservarii Biodiversitatii”.

De retinut ca desi doar 7 exemplare se afla astazi in captivitate, pe suprafata parcului Vanatori Neamt se mai afla cca 21 de exemplare in libertate; periodic, in functie de modul si perioada de timp in care zimbrii se reproduc o serie de exemplare sunt lasate in libertatea, scopul fiind repopularea padurilor din zona cu zimbri. Ultima actiune de acest gen a fost la finalul lunii ianuarie 2013 cand au fost duse in libertate 4 exemplare.

Bine de stiut daca ajungi aici

Senzatia de libertate este cea care te cuprinde cutreierand pe drumurile din Parcul Natural Vanatori Neamt; paduri cat vezi cu ochii, pasuni si dealuri infinite se revarsa in fata ochilor. Insa, e bine e stiut ca la doar o aruncatura de bat se afla si alte obiective de vizitat, cum ar fi: Cetatea Neamtului, Casa Memoriala Ion Creanga de la Humulesti, Statiunile Oglinzi si Baltatesti dar si o serie de manastiri din Moldova.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Platoul Carstic Salin Meledic
Cluj Napoca, inima culturala a Transilvaniei, foto: Ovidiu Frasie
Partia Kalinderu - Busteni
Timisoara, centru urban in vestul Romaniei, foto: Viorel Stanciu
Lacul Rosu

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!