Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Partia Kalinderu – Busteni

Partia Kalinderu – Busteni

Din: Judetul Prahova, Muntenia, Partii de schi

Pentru impatimitii sporturilor de iarna exista un loc in care acestia se simt ca acasa; minunatul loc se afla pe versantul dintre locul in care parauasul Valea Alba intra in Busteni  si Abruptul Prahovean, de sub Crucea Caraiman. Pentru acestia destinatia de iarna are un singur nume, Partia Kalinderu. Partia este una omologata de Federatia Internationala de schi, avand astfel capacitatea de a putea gazdui concursuri si schiori de performanta.

Despre Partia Kalinderu

Partia Kalinderu face parte din terenul privat al primariei Busteni, lucru care nu poate sa ii faca decat bine, fiind una dintre cele mai bine intretinute partii din Romania. Numele acesteia provine de la numele unui fost administrator al Domeniilor Coroanei Regale din vremea Regelui Carol I, pe numele lui Kalinderu Ioan si care a trait intre anii 1840 si 1913. Dotarile si amplasamentul partiei ii fac pe cei prezenti aici sa uite ca se afla pe teritoriul Romaniei; telescaunul, produs in Italia asigura transportul pe cablu pana in punctul cel mai inalt al partiei prin mijlocul padurii, pornind de jos, de la baza partiei si urcand, sus, tot mai sus lasand de o parte si de alta brazi inalti. Pe langa instalatia pe cablu, partia mai are si cateva tunuri de zapada menite sa asigure stratul de zapada potrivit pentru schi in zilele cu precipitatii scazute.

Telescaunul de la Busteni

Cu ajutorul instalatiei pe cablu, transportul pana sus dureaza cca 3,5 minute, parcurgand in intervalul acesta o distanta de aproximativ 1070 m, diferenta de nivel fiind de 295 m. Capacitatea telescaunului este de 1200 persoane pe ora si se deplaseaza cu viteza de 5 m pe secunda, interalul la care cele 37 de cabine (a cate 4 locuri) poposesc in statie fiind de 15 secunde. Siguranta turistilor este asigurata de cele doua motoare ale instalatiei si de un sistem de ultima generatie care atentioaneaza de fiecare data cand orice problema intervine. Investitia in telescaun a costat 5,2 milioane euro si banii au fost obtinut prin fonduri Phare.

Tunuri de Zapada Artificiala

Instalatia de produs zapada consta in 4 tunuri artificiale pe tot parcursul partiei, tunuri alimentate de o conducta ce tine pe toata lungimea partiei, 21 de hidranti si bazinul de apa ce are o capacitate totala de 5000 metri cubi; apa vine din Raula Valea Alba. Stratul de 20 de cm de zapada poate fi obtinut cu ajutorul tunurilor in 120 de ore de functionare la o temperatura de -4 grade (timp de 2 saptamani cate 8 ore pe zi) sau 73 ore la -7 grade.  Dupa episoadele in care tunurile fuctioneaza, zapada este batatorita cu utilaje speciale.

Partia Kalinderu – Dimensiuni

Astazi, partia de schi Kalinderu are o lungime de 1500 m si la baza acesteia exista doua sosiri, una dintre ele fiind pentru avansati si cealalta, mai domoala pentru incepatori. Partia Kalinderu masoara 60 de metri in latime; punctul maxim al acesteia este la 1400 m si punctul de sosire la 1030 m, avand un grad de dificiltate mediu, putand fi folosita si de incepatori. Partia benficiaza si de o scoala de ski, aceasta fiind infiintata in anul 2006 si oferind servicii ca: lectii private de ski sau snowboard, tabere, pregatire pentru concursuri pentru copii si/sau adulti.

Marile avantaje ale partiei sunt: fluxul mare de persoane care circula intr-un interval de o ora si aplasamentul partiei, accesul fiind unul facil, turistii avand posibilitatea de a lasa masina la poalele partiei, la distanta de cca 300 m, in parcarea de 200 locuri.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



1 Comentariu to “Partia Kalinderu – Busteni”

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Statiunea Paltinis, foto: Ionela
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA de langa Sibiu
Hanul Ancutei
Hanul lui Manuc
Canionul 7 Scari, foto: XMMD
Palatul Brukenthal Avrig

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Cele mai bune Oferte si reduceri din turism sunt aici!