Din: Judetul Valcea, Oltenia, Statiuni Balneare
Numita si “Izvoarele de Aur”, Baile Olanesti este numele unei localitati din Valcea des vizitata de turisti in scop curativ, datorita apelor bogate in minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase și clorurate, hipotone sau izotone. Prima documentare a localitatii are loc la data de 19 iulie 1527.
Istoricul Statiunii Baile Olanesti
Puterea vindecatoare a apelor de la Olanesti a fost mentionata pentru prima oara intr-un hrisov care dateaza din anul 1760; apele erau atunci numite tamaduitoare si se aflau pe mosia clucerului Toma Olanescu; acesta este cel care construieste primele camere cu bai in zona si de aici se pare ca provine numele statiunii (de la baile construite de el si alaturarea numelui sau – Olanescu, care a devenit Olanesti). O alta teorie a numelui localitatii este data de cavalerii armatei austriece care se numeau “olane” si “ulani”. Localitatea este formata recent; aceasta se afla pe valea Raului Olanesti, un afluent al raului Olt, intre Muntii Gerea, Folea, Caprareata ai Carpatilor Meridionali. Ca vechime, orasul se identifica in aceeasi perioada in care au fost descoperite izvoarele, prin 1760. Raspandirea vestilor despre apele tamaduitoare de aici s-a facut prin intermediul lui Tudor Vladimirescu care se retragea in zona insotit de boierii sai fideli.
In anul 1830 apele de aici sunt supuse pentru prima data unor analize si apar ca fiind foarte bogate in iod; analizele au fost facute de Karl Friedrich Siller iar ca urmare a acestei etape numarul de persoane care veneau la tratamente a crescut semnificativ. Urmeaza doua alte analize facute in urmatoarea perioada de catre Petrache Poenaru si Alexe Marin. In 1873 apele de aici au fost supuse unor alte teste in cadrul unor expozitii organizate in Europa; la Expozitia Internationala de la Viena statiunea castiga medalii de aur, apele fiind comparate cu cele de Baden-Baden, Karlovy-Vary si Aix de Bains. 1873 a fost practic anul recunoasterii nationale si internationale a statiunii
Din pacate, anul 1895 duce stratiunea intr-un con de umbra pentru cca 30 de ani; datorita unei ruperi de nori cu torente abundente se astupa izvoarele cu apa miraculoasa. Redescoperirea lor are loc dupa Primul Razboi Mondial, unde dupa actiuni de recaptare a lor, statiunea se redeschide si are o noua infatisare: hoteluri noi, amenajarea izvoarelor, construirea unui pavilion de bai minerale cu apa sulfuroasa. In urmatoarea perioada s-a constuit “Vila 1 mai” pentru ocupatiile sovietice, iar mult mai tarziu in 1989 s-au construit vilele Ceausestilor, astazi case de protocol.
O alta rupere de nori, de data asta in 1969 aduce cu ea si pierderi omenesti dar si ingroparea unei serii de izvoare; cu munca si investiti statiunea si-a revenit si de aceasta data si astfel a luat nastere baza de tratament si complexul hotelier “Parangul”. Aici isi gaseau oferte de cazare in Olanesti multi turisti veniti la tratament. Datorita actiunilor de modernizare si imbunatatire a localitatii, in 12 octombrie 2011 localitatea Baile Olanesti a luat titlul de statiune balneoclimaterica impreuna cu alte 5 localitati din tara, prin Hotararea nr. 106 a Guvernului Romaniei.
Locuri de Vizitat in Baile Olanesti
O cura de tratament in apele tamaduitoare de la Olanesti este cu siguranta un lucru benefic oricui; pe langa asta, statiunea ascunde in jurul sau cateva comori, obiective turistice de vizitat in zona:
- Rezervatia de Tisa – are o suprafata total de 1,5 hectare si se gaseste in Masivul Buila – Vanturarita
- Rezervatia Naturala Stogul din masivul Buila – pot fi observate calcare mezozoice si peste 35 de pesteri si avene; flora este una foarte bogata fiind reprezentata de plante rare, cum ar fi: floarea de colt, ghintura galbena, bulbucii de munte, cerentelul de munte, lana caprelor, ienuperi pitici. Animalele prezente sunt: ursul brun, capra neagra, rasul, caprioara, porcul mistret, cocosul de munte si pastravul in apele reci din munti.
- Pesterile din zona Olanesti: Pestera Munteanu, Pestera cu lac, Pestera Pagodelor, Pestera Caprelor, Pestera Rac (aici se gasesc fosile de la Ursus Spaeleus)
- Schitul Iezer – situat in Muntele Cheia, ste locul in care a trait Sfantului Antonie de la Iezeru Valcea.
- Schitul Pahomie – este unul dintre cele mai izolate schituri de la noi din tara, la cca 30 de km de Judetul Valcea
Bine de stiut ca sa ajungi in Statiunea Baile Olanesti
Accesul spre statine este unul facil atat cu masina cat si cu trenul. Din Bucuresti se merge catre Ramnicu Valea pe E7, dupa care spre Baile Olanesti pe DN 64A; din orice alt colt al tarii, traseul trece prin Ramnicu Valcea pentru ca mai apoi sa continue pe DN 64A.
Cu trenul, exista trasee care ajung in Gara Ramnicu Valcea pe linia Piatra Olt; de aici calatoria poate fi continuata cu microbuzul si in doar 30 de minute ai ajuns la destinatie.