Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Statiunea Baile Tusnad

Statiunea Baile Tusnad

Din: Judetul Harghita, Statiuni Balneare, Transilvania

Ceea ce a atras atentia asupra acestor ape miraculoase si de sananate datatoare, a fost vindecarea in mod miraculos a unui baiat, fiu de cioban.  Tot atunci, in anul 1842 pare sa fie si perioada in care a fost fondata statiunea Baile Tusnad. Tot in acea perioada, localnicii satelor invecinate se pare ca foloseau apele de aici pe post de tratamente curative. Apele minerale din aceste zone sunt cu adevarat tamaduitoare pentru corpul uman, si pana la monetizarea acestui aspect nu a fost decat un pas.

Istoricul Statiunii Baile Tusnad

Denumit astazi “Mica Elvetie”, orasul Baile Tusnad este situat la o altitudine de 650 m in partea de S a Depresiunii Ciucului, salasluind ascunsa de Muntii Harghita si Muntii Bodoc. Statiunea cu acelasi nume, este cea mai mica statiune baleneara din tara, avand un numar de aproximativ 1.700 locuitori (dintre care, peste 93% sunt maghiari si restul reprezinta minoritatea romana).

In anul 1849, statiunea este stearsa de pe harta locului cu ocazia revolutiei, pentru ca 3 ani mai tarziu sa inceapa sa fie reconstruita (1852). Abia incepand cu anul 1861, statiunea va fi cunoscuta publicului larg cu numele de Baile Tusnad, si in 1968 statiunea este declara oras.

Apele de la Baile Tusnad sunt cunoscute poublicului larg ca fiind recomandate pentru tratarea mai multor afectiuni de natura cardio vasculara, endocrina si digestiva, precum si pentru tratarea afectiunior sistemului nervos a sistemului urinar. Izvorul Stanescu, Apor, Ileana si Mikes sunt doar 4 dintre cele 6 izvoare naturale folosite pentru cure externe. In total, exista 44 de izvoare naturale si foraje. Statiunea are o baza de tratament care permite cure de bai carbogazose calde, impachetari in parafina, terapii in apa, fizioterapii, gimnastica medicala, bai galvanice, magnetoterapie, cura internă cu ape minerale, masaj manual reflex si altele. La dispozitia turistilor “medicali” sunt puse 40 de vane terapeutice si numarul pacientilor care pot fi preluati zilnic este de 800.

Baile Tusnad sunt denumite altfel si Perla Ardealului, datorita aerului aparte pe care aceasta zona il are. In plus, padurile de rasinoase care o inconjoara ofera un aer aparte, puternic ozonat, bogat in aerosoli de natura rasinoasa si ioni cu sarcina negativa fiind prezent climatul subalpin, aspect care duce la temperaturi medii anauale de 8 grade Celsius, cu ierni reci.

Printre atractiile turistice ale zonei, amintim despre:

Lacul Sfanta Ana reprezinta unicul lac din Europa Centrala care ia nastere intr-un crater vulcanic si care s-a pastrat intact pana in prezent, si este declarat rezervatie naturala. Distanta de strabatut de la Baile Tusnad pana la Lacul Sf. Ana, este de 28 km. Lacul se alimtenteaza doar datorita ploilor si ninsorilor de peste an; apa din lac este de o claritate rar intalnita. Perimetrul lacului masoara 1737 m, are o forma aproape circulara, cu o adancime medie de 4,2 m si maxima de 7 m.

Stanca Soimilor – reprezinta un varf de andezit ce oferta o priveliste minunata turistilor: Defileul Oltului, Varful Varteto, Varful Szurdok si Varful Csomad, acoperita in totalitate cu brazi. Tot de aici pot fi vazute ruinele cetatii Stanca Soimilor, cetate construita pe Varful Stanca Soimilor de Jos.

Lacul Sfanta Ana este despartit de Tanovul Mohos de o imensa coama. Aici se afla cateva specii de plante si datorita acestui aspect este declarat rezervatie naturala. Tanovul se intinde pe 80 ha si se alfa la altitudinea de 1050 m. Turba prezenta aici masoara 10 m si are un volum de cca. 3 mil m cubi.

Alte altractii turistice pentru potentialii vizitatori si pacienti la Baile Tusnad pot fi:

  • Miercurea Ciuc, cu cetatea Miko si muzeul etnografic – 30 km
  • Biserica Franciscana Baroc Sumuleu – 35 km
  • Lacul Rosu la 115 km
  • Manastirea Toplita
  • Odorheiul Secuiesc – cetate medievala din sec XVI
  • Balvanyos – Ruinele cetatii si Cimitirul Pasarilor (aici exista o prapastie ce emana hidrogen sulfurat)
  • Cheile Varghisului cu Monumentul Naturii: Poiana Narciselor

Mai mult ca sigur daca ajugi la Baile Tusnad nu o sa ratezi mancarurile specifice zonei: supa de chimen, gulasul si papricasul, musacaua, kurtoskalacs, ciupercile umplute traditional si supa de varza alba si multa smantana.

Cum ajungi la Baile Tunad?

Foarte simplu, daca urmezi unul din traseele de mai jos:

  • Cu masina de la Brașov prin Sf. Gheorghe, Baile Tusnad, Miercurea Ciuc sau DN 12 la 67 km de Brașov, 37 km de Sf. Gheorghe, 32 km de Miercurea Ciuc sau Bacau – Comanesti – Miercurea Ciuc DN 12 A.
  • Cu trenul, daca il iei din București catre Brasov prin, Sf. Gheorghe,  Baile Tunad – Ciceu – Deda – Baia Mare si cobori la statia Baile Tusnad.

Pentru tratamente, contacteaza centrul medical de acolo la urmatoarele date de contact:

SC Molnar Tur Tusnad SRL

Str. Oltului nr 78, Baile Tusnad

Tel: 0744-612397, 0744-778409, Fax: 0266-311217

«
»


Posibilitati de cazare in zona



5 Comentarii to “Statiunea Baile Tusnad”

  1. rodica ciolca says:

    Locurile sunt cu adevarat fermecatoare, mirosul de brad iti da o senzatie de limpezime iar efectul apelor termale este miraculos.

  2. costel says:

    Numai Rodica a fost la Tusnad ? Nu cred. Ia sa vad cine a mai fost la Tusnad ? Eu am fost ultima data vara trecuta si am prins o ploaie de vara cu tunete si fulgere in noapte.Dar ineditul a constat in faptul ca tunetele le-am auzit iar fulgerele le-am admirat din BUTOIUL cu apa calda in care ne balaceam doua familii ce stateam la un sprit de Vrancea. Rar te poti intanli cu asemenea ocazii. Chiar si la Baile Tusnad. Ce ziceti?

  3. rares says:

    ne plce modul in care ai descris minivacanta ta Baile Tusnad 🙂

    • costel says:

      Am vizitat multe locuri frumoase in tara in 50 ani. Prin anii 60 70 cu autocarul apoi de prin anii 80 cu autoturismul.Am vazut cateva locuri frumoase si in afara tarii dar asta e un alt subiect. As vrea sa citesc mai multe comentarii de la mai multi turisti despre mai multe si maifrumoase locuri .Poate am noroc. Ce zici Rares ?

  4. ADRIAN says:

    dar cam cat costa o vacanta la baile tusnad ???? sa zime ca as vrea sa stau vreo 3 sau 4 zile ..!!cu cazare cu tot

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Cetatea si Biserica de la Prejmer, Brasov, foto: Ciri Florin
Mangalia
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova
Biserica fortificata de la Viscri, foto: Ovidiu Anca

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!