Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Statiunea Balneo-Climaterica Calimanesti

Statiunea Balneo-Climaterica Calimanesti

Din: Judetul Valcea, Oltenia, Statiuni Balneare

Asezat in partea de N a judetului Valcea, orasul Calimanesti este pazit de Masivul Cozia si Masivul Capatanii, parte a Carpatilor Meridionali; totodata, orasul este asezat pe cursul raului Olt, la iesirea din Defileul Oltului.

Istoricul Statiunii Calimanesti

Orasul Calimanesti este orasul in care Mircea cel Batran a ctitorit manastirea Cozia; acesta este cunoscut inca din vremea stramosilor daci cand au fost descoperite efectele benefice ale apelor termale de aici. Anul 138 este anul in care romanii au cucerit Dacia si au ridicat pe aceste meleaguri un castru cu rol de aparare in locul numit Bivolari; acest loc era asezat chiar la poalele muntelui sfant al dacilor, muntele Kogaion, astazi numit Cozia. Castrul purta numele de castrul roman “Arutela”, de la numele roman al raului Olt. Odata cu construirea castrului se vede si buna dezvoltare pe care o are zona de o parte si de alta a Oltului. Cateva sute de ani mai tarziu, satul abia format se destrama si iau nastere alte 3 asezari: Calimanesti (pe actuala aseare), Stoienesti, Serbanesti (pe dealul care da spre Masivul Cozia) si Bogdanesti (la S de actualul oras, pe malul din dreapt al raului Olt).

Intreaga asezare a Calimanestiului are un trecut zbuciumat, trecut marcat de istorie si miscarile sociale din zona. Calimanestiul, ca sat, a luat nastere in jurul Manastirii Cozia. Legenda spune ca manastirea a fost ridicata la mica distanta de o alta manastire zidita de Negru Voda, manastire care se afla la poalele Muntelui Capra. La momentul intemeierii Principatelor Romane la data de 24 ianuarie 1859 in jurul Manastirii Cozia de aflau o mana de case mici ce formau satul Cozia, sat care cobora incet catre Olt pe poalele Muntilor Cozia.

La data de 20 mai 1388 este atestata documentar pentru prima data localitatea Calimanesti de Mircea cel Batran: “… a binevoit domnia mea să ridic din temelie o manastire… la locul numit Calimanesti pe Olt, care a fost mai inainte satul boierului domniei mele Nan Udoba pe care cu dragoste si multa osardie, după voia domniei mele, l-a inchinat mai inainte zisei manastiri”.

Faima si recunostinta capatata rapid a facut ca orasul Calimanesti sa cunoasca o dezvoltare rapida de la catun la statiune; frumusetea locurilor a facut ca aici sa apara case mari, vile in stil elvetian, un sanatoriu si un cazino, locuri frumoase pentru petrecerea timpului liber si a vacantelor.

Legenda Statiunii Calimanesti

Se spune ca un cioban s-a spovedit in trecut la Manastirea Cozia si a spus in spovedania sa ca s-a scaldat in apele unul rau din “campul lui Caliman”  si s-a vindecat de toate “metehnele trupului”, el si oile sale ranite. Dupa aceasta intamplare, calugarii au verificat chiar ei locul spus si au gasit in jurul manastirii un loc de unde curgea piatra pucioasa. La scurt timp dupa acest eveniment in jurul manastirii s-a contruit o “bolnita”, un spital in care oamenii bolnavi din toate zonele veneau aici pentru a se vindeca. Mircea Cel Batran si Matei Basarab sunt doua dintre personaltatile timpului trecut care au venit aici cautand vindecarea bolilor.

Napoleon al III-lea a baut si el din apa vindecatoare de la Climanesti; apa era imbuteliata si dusa cu postalionul la Paris pentru a-i vindeca bolile ficatului lui Napoleon la recomandarea lui Carol Davila.

Locuri de Vizitat in Calimanesti

Pe langa efectul curativ pe care apa de aici il are, statiunea este si un loc de recreere ce aduce in atentia vizitatorilor frumoase locuri de vizitat. Asadar, odata ajuns aici nu te grabi sa pleci pentru ca statiunea iti ofera multe surprize. Cu siguranta ai sa gasesti oferte de cazare in Calimanesti, pentru a petrece cateva zile de relaxare. Iti supunem atentiei cateva obiective care merita sa le calci pragul:

  • Manastirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Batran. Aici se afla mormantul sau dar si cel al Maicii Teofana, mama lui Mihai Viteazul
  • Schitul Ostrov, construit pe una din insulele din centrul Calimanestiului. Este considerata ca fiind prima manastire de maici din Tara Romaneasca.
  • Manastirea Turnu, manastire de calugari la poalele Masivului Cozia
  • Manastirea Stanisoara, la doar 6 km distanta de Calimanesti-Caciulata, aflata in Masivul Cozia
  • Biserica de sub Stanca
  • Biblioteca Oraseneasca, monument istoric aflat pe lista Monumentelor Istorice din Romania
  • Cascada Lotrisor, o cascada artificiala aflata in Parcul National Cozia pe Valea Lotrisor
  • Gara Calimanesti, o cladire deosebita care a reusit ca in timp sa isi pastreze identitatea arhitecturala desi este contruita inca din anul 1899.

 Bine de stiut ca sa ajungi la Calimanesti

De la Bucuresti ajungi la Calimanesti in circa 2 ore jumate, parcurgand o distanta de 194 km prin Pitesti si Ramnicu Valcea.

Din Iasi, traseul te poarta pe la Piatra Neamt, Gheorgheni, Sovata, Sangeorgiu de Padure, Dumbraveni, Medias, Sibiu, Brezoi, timp de 7 ore si 15 minute, cale de 488 Km.

Din Cluj, mergi cale de 3 ore jumate, prin Turda, Ocna Mures, Aiud, Sebes, Sibiu, Brezoi, cale de 245 km si timp de 3 ore jumate

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Partiile de ski Cozla, Piatra Neamt
Biserica de sub lac
Cazinoul din Constanta, foto: Andrei Constantin
Lacul Capra, foto: Sergiu Negrea
Insula Ovidiu
Culele de la Maldaresti, foto: watcher.ro

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vezi Harta celor mai frumoase obiective turistice din Romania!