Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Stana de Vale

Stana de Vale

Din: Crisana, Judetul Bihor, Statiuni Montane

Statiunii Stana de Vale, i se potriveste ca o manusa localizarea “in inima muntilor”. Aceasta este situata sus, in inima Muntilor Apuseni (Vladeasa), la altitudinea de 1100 metri, inconjurata pe toata partile de zidurile muntilor. Atractiile ce ii fac cinste zonei, sunt dintre cele mai diverse: de la partie de ski cu teleski, pana la Izvorul Minunilor, izvor despre care legendele transmise prin viu grai spun ca ar avea ape tamaduitoare. Apele de la Izvorul Minunilor sunt ape limpezi, pure si sunt printre cele mai apreciate din Romania.

Despre Statiunea Stana de Vale

Intreaga statiune se intinde pe o suprafata de 2700 de hectare de teren si constituie un important punct de plecare pentru foarte multe trasee turistice. Renumele acesteia in ceea ce priveste tratamentele curative, tratamentele pentru odihna si recreerea turistilor depaseste granitele tarii, ecouri ale apelor miraculoare de aici, ape minerale feruginoase si hipotomice auzindu-se  in toata Europa.

Pe langa ecoul apelor vindecatoare, Statiunea de la Stana de Vale se mai poate lauda cu o frumusete de nedescris a peisajului, un aer puternic ozonat si fara praf, presiune atmosferica scazuta comparativ cu alte regiuni si trasee montane nenumarate. Principalii factori curativi sunt apele oligominerale si feruginoase, bioclimatul tonic dat de presiunea atmosferica joasa, radiatia solara intensa si ionizarea crescuta a aerului. Statiunea ofera atractii atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna: pentru iubitorii pescuitului, pe timp de vara in zona exista locuri in care acestia se pot distra de dimineata pana seara iar pentru turistii iubitori ai sporturilor de iarna, exista partii naturale si teleschi (pe langa schi, aici se mai pot practica saniusul si coborarile neceoventionale pe partie).

Trasee montane la Stana de Vale

Iubitorii traseelor montane sunt si ei impacati de acesta regiune montana: cateva dintre principalele puncte de atractie din zona, sunt date de Izvorul Muntelui, Cascada Iadolina, drumetii montane pe nici mai mult nici mai putin de 16 trasee montane bine marcate. Urmand traseele de aici, puteti vedea cea mai mare cascada din Romania: “Saritoarea Bohodei“, ce are o inaltime de 96 de metri. Alte atractii montane sunt date de vizite la Pestera Ursilor, Pestera Ferice, Pestera Onceasa, Pestera Alunului si Meziad, excursii ce duc la Popasul Pescaresc Cefa sau la Pastravaria Stana de Vale. Pe alocuri, excursiile montane pot fi presarate cu gratare in aer liber, focuri de tabara si mese festive. Tot in aceasta zona, multe companii aleg sa organizeze petreceri de firma sau diferite simpozioane pentru marcarea a importante evenimente corporative.

De cum da coltul ierbii primavara devreme, pana toamna tarziu, turistii vin aici datorita unui bioclimat tonic dar si datorita excursiilor cu caracter inedit care pot fi bifate doar in aceasta zona: Cascada Iadolina, Cascada Iedutului, Pestera Cetatea Radesei si Pestera Focul Viu, complexul carstic Cetatile Ponorului si Cabana Padis.

Cele mai vizitate trasee  montane ce pleaca de la Stana de Vale si pot fi strabatute la pas, sunt: Grota Ursilor, Cabana Padis, Moara Dracului, Saritoarea Iedului, Cabana Meziad si Pestera Alunului. Insa, si cei mai comozi, care nu se pot desparti de masina nici in vacanta, au partea lor de placere intre munti: Traseul Stana de Vale – Remeti. Traseul este unul predominant salbatic, si traverseaza Valea Iadului, mergand pe langa Lacul Lesu si Cascada Valul Miresei.

Cabana Padis este considerata de majoritatea tour-operatorilor din zona ca fiind  un punct cheie pentru majoritatea traseelor montane din aceasta zona, si asta datorita reliefului de origine carstica ce a permis in zona aparitia pesterilor, dolinelor si ponoarelor. Acest relief este unul benefic pentru cei care sufera de afectiuni ale aparatului endocrin (de exemplu: hipertiroitism beningn sau boala Basedov), de afectiuni ale aparatului respirator. Alte afectiuni ce pot fi tratate aici sunt asteniile de orgine nervoasa, organismul slabit in urma suprasolicitarilor fizice si psihice, anemiile adultilor si anemiile copiilor.

Insa, exista si afectiuni care ar trebui  sa ii tina departe pe cei care stiu ca sufera de: hemoragii abundente, afectiuni ale sangelui, parazitoze, boli venerice contagioase, tumori de origine maligna, stari casectice, psihopatii sau epilepsie. O alta categorie de persoane care ar trebui sa stea departe de aceasta zona temporar, sunt femeile gravide dupa luna a 3-a sau cele care stiu ca duc o sarcina patologica, in orice luna s-ar afla ele, inclusiv mamele care se afla in perioada de alaptare.

Bine de stiut daca ajungi acolo

Accesul la Statiunea Stana de Vale se face dinstre drumul Deva – Oradea; acesta se ramifica din Beius catre Stana de vale (pe un traseu de 25 de km), si trece prin localitatea Buduleasa. Dupa aceasta,  in fata ochilor turistilor se desfasoara un traseu  de vis; un Transfagarasan in miniatura, curbe, serpentine si peisaje mirifice. Soseaua este usor de strabatut fiind asfaltata si deschisa pe tot parcursul anului.

In statiune se gasesc pensiuni si hoteluri de 2, 3 si chiar 4 stele, avand preturi accesibile pentru mai toate buzunarele.

Clima predominanta aici este una intramontana de depresiune, tonic – stimulativa si cu veri racoroase.

Anual, se inregistreaza o temperatura medie de aproximativ 5 grade, una din principalele caracteristici ale acestei zone fiind precipitatiile abundente si mai ales sub forma de zapada; stratul de zapada masoara  uneori pana la 90 de cm, media inregistrata fiind de 50-60 de cm .

«
»


Posibilitati de cazare in zona



6 Comentarii to “Stana de Vale”

  1. george says:

    De cacaooo! Nu este nimic adévarat. Traseele sunt greu accesibile, drumul este praf, nu ai ce sa e faci in statiunea asta fantoma.

  2. toni says:

    Adevarat!!! Nu poti numi asa ceva statiune, foarte putine unitati de cazare – dintre care vreo 5 casute insalubre si darapanate, nici un magazin – nu iti poti lua nici o apa,nici o terasa, drumurile praf – inclusiv spre Remeti – greu accesibil si cu 4X4, traseele foarte lungi si fara acces auto – 21 km -lacul lesu, 25 km -varasoaia, etc. Comparativ cu Stana de Vale – Valea Prahovei este lux!

  3. claudiu says:

    Din pacate nu am crezut cand am vazut comentariile,dar sunt adevarate.Drumul e praf,statiunea nu e statiune.Nu e nimic acolo.Totul era pustiu cand am fost.Pe post de cazare erau coteturile mai sus mentionate si o rulota.Sunt semne care indica pensiuni,dar nu am gasit pe nimeni si la numerele de telefon nu raspundeau.Jalnic!Am avut noroc ca am mers la pestera ursilor si am gasit cazare acolo.

  4. Adyna says:

    Stâna de Vale nu este o staţiune în care să vii sa te distrezi, ci un loc deosebit de linistit si de frumos, in care sa iti hranesti ochii si sufletul si sa iti gasesti pacea in mijlocul naturii.
    Nu sunt locuri de cazare la particulari, pt. ca nu exista case particulare. Exista doar un hotel de trei stele şi un camping foarte modest.

  5. Adyna says:

    Am uitat sa adaug la cazare si niste vile de 4 stele, a caror receptie este la receptia hotelului, din cate stiu eu (pt. cei carora nu li se raspunde la telefon).

  6. mike says:

    Turism in sensul cuvantului nu exista. Exista doar un loc mirific si plin de aer ozonat, un loc lasat de Dumnezeu pentru muritori. Potentialul este enorm! Merita vizitat pentru cei care ajung in Apuseni.

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Castelul Sturdza de la Miclauseni
Transalpina, Drum Peste Creasta Muntilor
Manastirea Cernica
Cetatea si Biserica de la Prejmer, Brasov, foto: Ciri Florin
Platoul Carstic Salin Meledic

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Cele mai bune Oferte si reduceri din turism sunt aici!