Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Valea Prahovei, cununa de munti paduri si statiuni

Valea Prahovei, cununa de munti paduri si statiuni

Din: Judetul Prahova, Muntenia, Statiuni Montane

Valea Prahovei este una dintre cele mai renumite regiuni turistice din Carpatii Romaniei; este situata pe traseul Raului Prahova, in partea de S-E a tarii noastre, in nordul Munteniei. Valea Prahovei este strabatuta de soseaua principala care leaga Municipul Bucuresti de Transilvania. De pe DN 1 (Soseaua Bucuresti-Sinaia-Brasov) Valea Prahovei se deschide in stanga si in dreapta oferind statiuni montane destinate sporturilor de iarna, locuri de cazare in apropierea muntilor racorosi si loc de rasfat pentru ochi. Pesajele de pe Valea Prahovei sunt unice prin forme, spectacolul vizual oferit si relief.

Majoritatea oraselor situate si pe o parte si pe alta a Vaii Prahovei sunt statiuni montane.

Principalele puncte de atractie de pe Valea Prahovei:

Sinaia

Sinaia este statiunea al carui nume se regaseste pe buzele tuturor in fiecare anotimp; indiferent ca este vara sau plin sezon de schi, statiunea este o forfota de oameni veniti aici pentru relaxare in cele mai diverse forme. De la plimbari prin statiune si pana la partiile de schi sau sanius, toate sunt asaltate de turisti de toate varstele. Sinaia este situata la doar 120 de km de Bucuresti si este amplasata pe pantele mai joase ale Masivului Bucegi. Statiunea se diferentiaza de celalte statiuni intr-un mod mai placut datorita vilelor pitoresti construite in stilul secolului XIX si hotelurilor luxoase . Sinaia mai este denumita si Perla Carpatilor.

Predeal

Orasul Predeal este situat pe Valea Prahovei, intre raul Prahova si raul Timis; orasul se transforma pe timp de iarna intr-un adevarat furnicar de turisti veniti aici sa se bucure de cele 5 partii de schi dar si de partiile de sanius. Totodata, acesta este orasul situat la cea mai mare altitudine din Romania (1030 m – 1110 m). In restul anului, statiunea este destinatie de relaxare in aer liber si punct de plecare pentru o serie de obiective turstice: Canionul 7 scariCheile Rasnoavei sau Biserica ortodoxa Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Busteni

Orasul Busteni se afla la altitudinea de 850 m si are o populatie de aproximativ 10.500-11.000 locuitori; micuta asezare se intinde intre  “Muchia Lunga” si “Vadul Cerbului“. La fel ca in cazul celorlalte statiuni si orase de pe Valea Prahovei, Busteni este punct de plecare pentru o serie de obiective turistice: Cascada UrlatoareaCastelul Cantacuzino si Casa Domneasca din Busteni.

Azuga

Azuga este o statiune mica, care la ultimul recensamant numara in jur de 5200 de locuitori. Aici se afla prima partie de schi omologata de  Federatia Internationala de Schi, partia Sorica. Pe langa Sorica, care masoara 2100 m, aici mai sunt si alte partii de schiCazacu (1920 m si varianta scurta: 400 m), Sorica Sud de 770 m si La Stanga cu o lungime de 910 m. Partiile sunt dotate cu telegondola, instalatii de teleschi, miniteleschi si babyschi.

Manastirea Sinaia

Este cea care da numele orasului Sinaia. Ea este construita la jumatatea drumului dintre statiune si Castelul Peles si a fost fondata in timpul domniei lui Mihai Cantacuzino; in curtea manastirii se regasesc doua biserici, dintre care una copiaza stilul brancovenesc. In muzeul manastirii poate fi vazuta prima Biblie tiparita in limba romana.

Castelul Peles

A fost construit la ordinul Regelui Carol, dupa ce acesta s-a stabilit in zona. Castelul mai era numit si Resedinta de Vara a Regelui. Castelul Peles este construit in stil neogotic si neorenascentist german iar la interior se gasesc elemente de decor germanice, coloniale, turcesti, venetiene si mauriene. Desi saloanele de la parter capteaza atentia de fiecare data, adevarata atractie a castelului este etajul 1, unde incaperile impresioneaza in adevaratul sens al cuvantului. Pentru a putea vizita etajul 1 este nevoie de programare pentru ca acesta este deschis publicului doar de cateva ori pe an. Adresa este: str. Pelesului, nr. 2, 106100, Sinaia, jud. Prahova.

Castelul Pelisor

Este al doilea castel ca marime din Sinaia si se afla pe domeniul Castelului Peles. Acesta este deschis publicului spre vizitare in totalitate si spre deosebire de fratele mai mare, Pelisorul are interiorul mult mai aerisit si mai cald. Exteriorul castelului este realizat in stil elvetian.

Castelul Foisor

Este situat tot pe domeniul Castelului Peles; este cel mai mic dintre ele si a fost construit de Ceausescu. Este situat mult mai sus fata de celalte doua castele, explicatia fiind ca Ceasusescu dorea sa priveasca familia regala de sus.

Masivul Bucegi

Masivul vegheaza de sus asupra statiunii Sinaia; aici pot fi vizitate Babele, Sfinxul si Varful Omu (2505 m). Daca vrei sa cuceresti cel mai inalt varf al Muntilor Bucegi ai 2 variante: mergi cu telecabina pe care o iei din centrul orasului Sinaia si dupa pe jos. Sau poti merge cu masina pana la Dealul Negru si de acolo o iei la pas. In ambele situatii nu uita de echipament adecvat.

Casa Domneasca de la Brebu

Se afla in Satul Brebu, situat la 44 de km de Sinaia si este cel mai bine pastrat conac din Tara Romaneasca. Constructia conacului a fost inceputa in anul 1650 de catre Voievodul Matei Basarab si continuata dupa abia 40 de ani de Constantin Brancoveanu. Conacul are turnuri de observatie si este inconjurata de un zid masiv cu scop de aparare.

 

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Parcul Natural Comana
Palatul Mogosoaia
Insula Ovidiu
Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj
Muntii Rodnei, foto: Sergiu Negrea

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vrei sa te alaturi echipei noastre? SCRIE-NE DESPRE TINE AICI!