Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Platoul Carstic Salin Meledic

Platoul Carstic Salin Meledic

Din: Judetul Buzau, Muntenia, Parcuri si Rezervatii Naturale

Zona care cuprinde platoul Meledic este una dintre acelea in care potentialul turistic este mare si face parte din ansamblul de obiective turistice cuprinse in arealul Subcarpatilor Curburii. Reprezinta o zona unica in Europa datorita formatiunilor saline de suprafata intalnite aici. Pe langa toate celelalte obiective turistice din Tinutul Buzaului va recomandam un loc superb in care merita investit tot efortul pentru a-l vedea, un areal in care sarea domina totul si-l face fantastic.

DESPRE PLATOUL MELEDIC

Platoul Carstic Salin Meledic este o arie naturala protejata mixta (geologica, speologica, zoologica si botanica) si se afla la o distanta de cca. 60 km de orasul Buzau, pe teritoriul comunelor Manzalesti si Lopatari (judet Buzau). Geografic apartine Subcarpatilor Curburii, subunitatea Subcarpatilor Vrancei la limita cu Subcarpatii Buzaului.

Datorita substratului geologic, la limita dintre partea carpatica si subcarpatica sunt prezente formatiuni de tipul cutelor diapire care sunt caracterizate prin prezenta unor samburi de sare. Substratul platoului este format din gresii si argile. Prin dizolvarea sarii de catre apele infiltrate a rezultat un spectaculos relief carstic.

In intreg arealul sunt intalnite forme de relief variate, rezultate din dizolvarea sarii la suprafata sau la mica adancime, facand astfel ca aici sa fie prezent cel mai interesant fenomen de relief carst salin din Romania, foarte asemanator cu cel format pe calcare.

Interesante sunt vaile platoului Meledic care sunt sub forma unor canioane, dar si prezenta a numeroase doline (depresiuni rotunde sau de forma ovala), fie uscate, fie mlastinoase. Prin unirea lor au dat nastere la uvale in care s-au format lacuri. Cele mai importante dintre lacuri sunt Lacul Mare (Lacul Fara Fund) si Lacul Castelului.

Un lucru deosebit il reprezinta faptul ca lacurile sunt cu apa dulce desi sunt formate pe un platou salin. Acest lucru se explica prin trecerea prin mai multe etape in cadrul formarii lor, ajungandu-se la faza in care fundul lacului a fost impermeabilizat de materialul aluvionar transportat in timp, ceea ce a dus la o intrerupere a legaturii cu masivul de sare de dedesubt.

De o importanta deosebita sunt pesterile intalnite pe platoul Meledic. In partea de nord a platoului se afla pestera 6S Meledic situate la nord de Lacul Mare si la baza unui versant abrupt. In prezent aceasta pestera detine locul 2 in lume ca lungime (1220 m) dintre toate pesterile dezvoltate in sare. Spectaculos este faptul ca in pesterea sunt stalactite de diverse culori, de la alb, roz, galben pana la rosu, maroniu si cenusiu. Exista o multitudine de pesteri in arealul platoului, insa de dimensiuni mici.

Ca si lucru deosebit, este cunoscut faptul ca Regina Maria, fiind vrajita de aceste locuri, ar fi vrut sa construiasca Castelul Peles pe platoul Meledic.

OBIECTIVE TURISTICE IN ZONA

Pe langa obiectivele mai sus amintite (pesterile, lacurile), pe platou exista 25 sculpturi din lemn, ce apartin unei tabere de sculptura care merita vazute.

Important de stiut este faptul ca in zona sunt numeroase obiective turistice care merita vizitate, cele mai importante dintre acestea vor fi enumerate in cele ce urmeaza.

Piatra Alba “La Grunj” – monument natural situat pe partea dreapta a drumului la iesirea din comuna Manzalesti spre Lopatari, pe malul raului Slanic. Este de fapt o piatra de culoare alba-cenusie, formata din marne albe, reprezentand un martor de eroziune hidraulica si eoliana.

Focul Viu – un fenomen natural deosebit si rar. Prin fisurile scoartei terestre patrund spre suprafata gazele naturale, care se aprind si dau nastere unor flacari ce ard continuu. Locatia se afla in apropierea satului Terca, comuna Lopatari.

Lacul Mocearu – reprezinta un obiectiv turistic buzoian mai putin cunoscut, dar absolut superb. Un colt de rai in care se imbina perfect muntele, padurea si apa. Nu exista un drum amenajat insa se poate ajunge de la Lopatari prin comuna Luncile, Plaiul Nucului de unde se coboara spre lac. In ultimii ani au inceput constructia unor casute de vacanta.

Sfinxul de la Bustea – monument al naturii, reprezentat de o stanca de cca. 6 metri inaltime de forma unui cap uman, situat pe unul dintre versantii masivului Breazau. Pentru a ajunge aici, de la Pensiunea Meledic trebuie sa va intoarceti pe drumul de venire pana la prima intersectie, apoi se continua drumul inainte (cca. 3 km) pana se ajunge la Bustea. Inainte de a parasi satul pe partea stanga se face un drum forestier pe care se urca circa 30 minute.

Manastirea Gavanu – este datata din anul 1707 fiind o ctitorie mosneneasca-taraneasca. Pe langa activitatea monahala s-a dezvoltat si activitatea scolara incepand din 1793. Accesul catre manastire se face din DJ 203K, la iesirea din comuna Manzalesti se vireaza la dreapta pe DJ 204M cu directia satul Jghiab, Ciresu, apoi se urmareste drumul forestier care leaga satul Lacurile de manastire. Atentie drum neasfaltat!

CUM AJUNGI ACOLO ?

De oriunde veniti este necesar sa ajungeti prima data in orasul Buzau. De aici se porneste pe DN2 (E85) spre Focsani, treceti podul peste raul Buzau si ajungeti in comuna Maracineni, unde virati la stanga pe DJ 203K. Se va urma acest drum in directia Manzalesti-Lopatari, pe o distanta de 52 Km.

Trebuie sa fiti atenti la intrarea in comuna Lopatari, dupa terminarea muntilor se sare, imediat se face un drum la dreapta DC 167 (exista un mic indicator cu Pensiunea Meledic), apoi la prima intersectie se vireaza la dreapta pentru a ajunge pe platoul Meledic.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



1 Comentariu to “Platoul Carstic Salin Meledic”

  1. daniel says:

    Regina Maria s-a nascut in 29.10.1875, ceremonia de punere a pietrei de temelie a Castelului Peles a avut loc in august 1875, deci nu Regina Maria a fost “vrajita” de platoul Meledic….

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Cetatea Poenari
Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj
Statiunea Costinesti
Iasi, centru cultural si intelectual, foto: bzi.ro
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA de langa Sibiu
Cimitirul vesel de la Sapanta

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!