Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Vatra Dornei, Perla Bucovinei

Vatra Dornei, Perla Bucovinei

Din: Bucovina, Judetul Suceava, Orase, Statiuni Montane

Fiecare dintre noi care suntem impatimiti de iesitul in natura, ne-am gandit cel putin o data sa ajungem in partea de nord a tarii, in Bucovina, fie pentru a face o drumetie pe timp de vara, fie pentru a merge la o partida relaxanta de schi iarna sau chiar pentru o cura terapeutica. Toate aceste repere ne duc cu gandul la vestita si frumoasa statiune montana, aflata in Bucovina Sudica, numita Vatra Dornei.

DESPRE VATRA DORNEI

Vatra Dornei este un municipiu aflat in partea de sud-vest a judetului Suceava, asezat in  Depresiunea  Dornelor (depresiune intramontana de origine tectono-vulcanica), la confluenta raurilor Dorna si Bistrita Aurie, la o altitudine medie de cca. 800 m. Teritoriul administrativ al orasului include inca 3 localitati in afara municipiului Vatra Dornei si este delimitat de jumatatea nordica a Muntilor Calimani, extremitatea estica a Muntilor Suhard si de partea sudica a Masivului Giumalau.

A devenit municipiu din anul 2000, fiind totodata cel mai mic (municipiu) din judetul Suceava, numarand o populatie de 13.659 locuitori, conform datelor ultimului Recensamant din anul 2011.

ISTORIC VATRA DORNEI

Date despre istoria orasului Vatra Dornei bazata pe documente scrise nu exista, singurele informatii apartin lucrarii “Monografia Moldovei” din 1899 de George de Catargi, Eduard Fischer si Ladislaus Zurkowski, sau in Topografia Bucovinei” de dr. Daniel Verenca, in care sunt sustinute informatii ca in jurul anului 1120 exista o mica republica, ce facea parte din Ocolul Campulung, si care in anul 1352 devine parte a Principatului Moldovei.

Dupa unele surse, se pare ca prima atestare documentara a localitatii este din anul 1592, dupa aceasta data numele de Dorna fiind prezent foarte des in documentele vremii.

De asemenea multe documente amintesc ca dupa anul 1775 locuitorii Dornei intra sub stapanire austriaca, urmand pentru acestia o perioada foarte grea cu multe restrictii si confruntari sangeroase.

Evolutia localitatii a fost puternic influentata de descoperirea izvoarelor cu ape minerale, cercetate inca din anii 1790, insa acestea au fost recunoscute cu caracter oficial in anul 1810 prin studiile realizate de Ignatziu Plusch, cand s-a propus si sistematizarea acestora. In paralel s-a dezvoltat si ramura de imbuteliere a apelor minerale, in 1812 la Poiana Negri se imbuteliau 50000 sticle pe an.  In 1883 a inceput o noua etapa in viata statiunii cand s-au refacut si modernizat baile.

A fost declarat oras al Imperiului Austro-ungar in anul 1907, fiind distrus atat in perioada Primului Razboi Mondial cat si in a doua parte a celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din anul 1948 a inceput reconstructia si modernizarea localitatii, pentru ca dupa anul 1950 statiunea sa intre in exploatare la capacitate maxima pana in 1989, perioada in care s-a dezvoltat continuu. Astazi reprezinta unul dintre importantele repere turistice ale Bucovinei si ale intregii tari.

ATRACTII TURISTICE IN VATRA DORNEI

Vatra Dornei este una dintre cele mai cautate locatii din intreaga Bucovina, acest lucru datorandu-se mai multor factori precum peisaj, clima, ape termale dar si pentru practicarea sporturilor de iarna. Reprezinta o statiune balneoclimaterica de renume national si international.

Activitatile turistice de aici ar putea sa fie clasificate in 3 categorii: turismul activ, balnear si cultural;

In cadrul componentei turismului activ, statiunea ofera o paleta larga de activitati, atat in sezonul cald cat si iarna. In perioada sezonului cald se poate practica turismul montan-traseele turistice montane, capitol la care zona Vatra Dornei exceleaza, turistii veniti aici pot parcurge trasee montane in Parcul National Calimani, in Muntii Suhard si de asemenea Muntii Giumalau, Rarau si Bistritei.

Se poate practica si tursimul ecvestru in zona Parcului National Caliman; o ramura turistica bine reprezentata in zona o reprezinta cicloturismul (cu numeroase trasee scurte) si mountain bike (cu un traseu lung ce traverseaza Masivele Giumalau, Suhard si Obcina Mestecanis).

Se poate practica si raftingul, exista 2 sectoare in care se poate desfasura aceasta activitate: Zgureni-Cheile Bistritei (la 21 km de Vatra Dornei) si Toance-com. Crucea (la 36 km de Vatra Dornei), pe raul Bistrita.

Pe langa activitatile turistice descrise mai sus mai putem aminti: nordic walking (drumetii folosind betele de schi) cu 4 trasee amenajate avand o lungime de cca. 45 km; via ferrata-tiroliana; paint ball (in apropierea telescaunului).

In timpul sezonului de iarna, Vatra Dornei reprezinta un vestit centru de practicare al sporturilor de iarna. Exista 3 partii de schi omologate, fiecare avand instalatii de transport pe cablu:

  • Partia Telescaun – 3200 m lungime, dotata cu telescaun si 2 babyschiuri;
  • Partia Parc – 900 m lungime, dotata cu 2 instalatii pe cablu tip teleschi si un babyschi;
  •  Partia Veverita – 800 m lungime, dotata cu teleschi, tunuri de zapada si nocturna;

Telescaunul din Vatra Dornei, care urca din statiune pana pe Dealu Negru, poate fi utilizat tot timpul anului.

Statiunea Vatra Dornei este vestita pentru turismul ei balnear. Serviciile balneare de aici au inceput inca din secolul XIX. Pentru refacerea sanatatii aici sunt prezenti factori naturali de cura precum: izvoare cu apa minerala carbogazoasa; mofete naturale de saruri de mare puritate si CO2; izvoare termale bicarbonatate, calcice, magnezice si sulfuroase; namoluri de turba din zona Poiana Stampei; ape minerale sulfuroase de la Iacobeni;

Avand acest cadru natural benefic pentru sanatate, aici se pot trata o serie de afectiuni precum: surmenaj fizic si intelectual, afectiuni ale apratului cardiovascular, afectiuni locomotorii si afectiuni ale aparatului respirator, digestiv, boli renale, boli ale sistemului nervos, anemii, etc.

In Tara Dornelor este bine reprezentat turismul cultural si ecumenic. Zona este o arie culturala consacrata si se distinge prin arhitectura traditionala, costume populare, activitati traditionale ce se desfasoara de mult timp, cresterea animalelor si incondeierea oualelor.

Sunt prezente multe obiective turistice culturale toate fiind incluse pe lista monumentelor istorice, din care amintim: Biblioteca oraseneasca, cladirea Izvorului Santinela, Gara Vatra Dornei Bai, Gara Vatra Dornei, Casa Vladimir, cladirea Primariei (construita in anul 1897 in stil Florentin), Cazinoul din Vatra Dornei, Hotel Carol, dar si intreaga zona veche comerciala a Vetrei Dornei.

Alte obiective turistice ce merita sa fie vizitate sunt reprezentate de muzeele locale: Muzeul de Stiinte ale Naturii – Vatra Dornei,  Muzeul Etnografic Vatra Dornei.

Ca evenimente culturale traditionale amintim numeroasele festivaluri: Festivalul Bujorului de Munte din localitatea Saru Dornei, Festivalul Oualelor Incondeiate si Festivalul Pastravului din comuna Ciocanesti, Serbarile Zapezii din comuna Carlibaba si Vatra Dornei, dar si cateva festivaluri de jocuri si cantece traditionale ce au loc in Vatra Dornei.

O parte din timpul petrecut trebuie neaparat dedicat si turismului ecumenic. In Bucovina se gasesc cele mai reprezentative monumente istorice – manastiri ale Moldovei medievale. Dintre acestea Voronet, Humor, Moldovita, Sucevita si Putna au cea mai spectaculoasa arhitectura si pictura exterioara, fiind incluse pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO. Sunt vizitate de numerosi turisti din toate colturile lumii.

BINE DE STIUT CUM AJUNGI LA VATRA DORNEI

Exista mai multe variante de a ajunge la Vatra Dornei si anume:

  • din municipiul Suceava pe DN 17, prin pasul Mestecanis, se parcurge o distanta de 110 km;
  • dinspre Transilvania din municipiul Bistrita pe DN17, prin pasul Tihuta, se parcurge o distanta de 85 km;
  • din Piatra Neamt pe DN 15 pana in comuna Roseni apoi pe DN 17B pana la Vatra Dornei se parcurge o distanta de 155 km;

Pe langa multitudinea de cai rutiere, la Vatra Dornei se poate ajunge si cu trenul pe magistrala nr. 502 care face legatura intre Suceava si Ilva Mica (jud. Bistrita Nasaud), orasul fiind conectat la aceasta prin 2 statii CFR si anume: Vatra Dornei si Vatra Dornei Bai.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



1 Comentariu to “Vatra Dornei, Perla Bucovinei”

  1. andreea says:

    intradevar este o zona frumoasa si linistita….m-as intoarce oricand la Vatra Dornei

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Castelul Karoly
Statiunea Straja, foto: Laszlo Zoltan
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA de langa Sibiu
Eforie Nord, foto: Danut Udrea
Lacul Vulturilor, Lacul Fara Fund

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vrei sa te alaturi echipei noastre? SCRIE-NE DESPRE TINE AICI!