Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Cimitirul vesel de la Sapanta

Cimitirul vesel de la Sapanta

Din: Biserici si Manastiri, Judetul Maramures, Maramures

Cimitirul vesel de la Sapanta este poate cel mai neobisnuit obiectiv turistic al tarii noastre. Se poate spune chiar ca este unic in lume, nicaieri nemai existand un cimitir cu un aer atat de vesel. La cimitirul vesel de la Sapanta, moartea este vazuta altfel. Aici nu este vorba despre lacrimi sau despre tristete, pentru ca, moartea este cunoscuta ca fiind doar o trecere a sufletului intr-o alta dimensiune, tocmai din acest motiv, nu avem voie sa fim suparati atunci cand intram in acest cimitir.

Despre Cimitirul vesel de la Sapanta

Picturile naive sunt menite a ilustra momente extrem de importante din viata celui ce este ingropat in acel loc la capul caruia sta crucea faurita de mesterii populari.

Cimitirul vesel  de la Sapanta a facut practic cunoscuta intreaga localitate Sapanta, ea fiind vizitata anual de multi turisti romani, dar si de peste hotare, veniti intocmai sa vada acest cimitir unic.

Originalitatea cimitirului o confera chiar imaginea crucilor, ele fiind construite si impodobite intr-un mod cat se poate de unic si, asa cum ii spune si numele, vesel. Nicio cruce nu este terminata fara sa i se adauge epitaful personalizat pana la ultimul detaliu. Acesta va fi construit neaparat la persoana I, ca si cum persoana decedata s-ar adresa celor ce sunt inca in viata. Astfel, mesajele sunt construite in cel mai vesel si ironic mod posibil, imbinand lirismul cu faimoasa satira a mesterilor sapanteni. Rimele, simple se regasesc in numar de 7 pana la 17. Poemul decedatului contine in mod expres numele decedatului cat si cea mai mare calitate, ori cel mai mare defect al sau, satirizat pana in ultimii rarunchi.

Mesterii initiali ai acestui cimitir sunt Stan Ioan Patras si Dumitru Pop Tincu, ei fiind autorii a peste 800 de cruci pictate ce reprezinta o adevarata amintire a satenilor ce traiau odata in satul Sapanta. Se poate spune ca astfel se subliniaza mult mai bine termenul de viata de dupa moarte.

Primul epitaf ce a reprezentat piatra de temelie a multora ce aveau sa fie scrise ulterior, a fost scris de catre Stan Ioan Patras in 1935, pana in anii ’60, cimitirul strangand un numar impresionant de cruci, toate facute in acelasi stil ironic. Crucile sunt construite din lemn de stejar si reprezinta un fel de muzeu neacoperit menit sa atraga un numar mare de turisti dornici de a vedea lucruri inedite.

Cel mai celebru epitaf al cimitirului, ce reuseste sa starneasca rasete si sa smulga zambetele turistilor este acesta: “Sub aceasta cruce grea/ Zace biata soacra-mea/ Trei zile de mai traia/Zaceam eu si cetea ea /Voi care treceti pa aici /Incercati sa n-o treziti /Ca acasa daca vine /Iarai cu gura pa mine /Da asa eu m-oi purta /Ca-napoi n-a inturna /Stai aicea draga soacra-mea.”

Stan IoanPatras cat si Dumitru Pop Tincu se afla si ei acum inmormantati in cimitirul vesel din Sapanta, traditia fiindu-le continuata de alti mesteri populari la fel de talentati.

Ceea ce este intr-adevar inedit cand vine vorba de cimitirul despre care vorbim, este faptul ca este foarte legat de cultura dacilor, ce considerau moartea ca fiind un eveniment extrem de solemn ce trebuie tratat cu cel mai mare respect, insa, ca moartea este, asa cum spuneam, doar o trecere. In concluzie, moartea nu trebuie sa fie motiv de tristete, ba dimpotriva de veselie. In zilele noastre, romanii ar spune ca moartea este un motiv de veselie pentru ca cel decedat a scapat de viata si nimic nu poate fi mai rau decat viata.

Cum ajungi la Cimitirul vesel de la Sapanta?

Cimitirul vesel din Sapanta este situat in comuna Sapanta din judetul Maramures, judet de altfel cunoscut pentru spiritul sau pitoresc cat si pentru faptul ca este unul dintre putinele judete ce inca mai pastreaza anumite elemente din traditia si obiceiurile folclorului nostru.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



1 Comentariu to “Cimitirul vesel de la Sapanta”

  1. ninu says:

    Dumitru Pop Tincu e viu si sanatos, l-am vazut acum cateva zile, deci nu are cum sa fie ingropat la Sapanta 🙂

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Insula Ovidiu
Cascada Cailor
Valea Cernei, foto: Alex Imreh
Transfagarasanul
Muntii Rodnei, foto: Sergiu Negrea

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!